Фото: росЗМІ

Для чого Кремль просуває наратив про "нелегітимність Зеленського": роз'яснення ISW

Кремлівські чиновники продовжують заявляти, що Росія не зацікавлена у змістовних переговорах з Україною і просувають інформаційні операції Кремля, спрямовані на те, щоб підштовхнути Захід до поступок щодо суверенної території та народу України. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Голова Держдуми Росії В'ячеслав Володін заявив 26 травня, що президент України Володимир Зеленський порушив Конституцію України, "скасувавши" вибори, і є легітимним лідером України. Володін наголосив, що саме тому Зеленський не має права ухвалювати офіційні рішення, зокрема оголошувати мобілізацію. За словами Володіна, Україна "перестала існувати як правова держава" у 2014 році й що "будь-які угоди з нелегітимним президентом є недійсними та можуть бути оскаржені в майбутньому". 

Заяви Володіна відповідають численним давнім наративам Кремля про українське виборче законодавство та легітимність України за останнє десятиліття. Путін заявив 24 травня, що український парламент та Конституційний суд мають вивчити українську Конституцію, щоб визначити законність посадових осіб, які залишаються на своїх постах після заявленого терміну. В українському законі, що визначає воєнний стан, в якому перебуває Україна з моменту повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році, чітко зазначено, що "проведення виборів Президента України" "заборонено в умовах воєнного стану". 

Кремль також послідовно просував ідеї про те, що українська держава та уряд втратили свою легітимність, суверенітет та незалежність у результаті Євромайдану у 2014 році. Заява Володіна від 26 травня передбачає, що Росія не вважає дійсними будь-які угоди, укладені нею з Україною з 2014 року, і що Росія, швидше за все, також не поважатиме будь-які майбутні угоди, які вона може укласти з нинішнім українським урядом, включаючи будь-яке можливе майбутнє врегулювання шляхом переговорів. Кремль неодноразово просував інформаційні операції, спрямовані на те, щоб переконати Захід піти на поступки щодо територіальної цілісності та суверенітету України. Будь-яке врегулювання шляхом переговорів, яке не стосується безпосередньо законного уряду України, ігноруватиме суверенітет України як незалежної держави.

Вибори в Україні

У 2024 році в Україні мали б відбутися президентські вибори — вони були заплановані на кінець березня. Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський заявив, що не покине свою країну під час війни. У такий спосіб він відповів на запитання, чи піде він на другий термін, якщо вибори у 2024 році таки відбудуться.

Своєю чергою спікер парламенту Руслан Стефанчук заявляв, що парламентські вибори в Україні будуть проводити лише після закінчення воєнного стану. Нині організувати голосування неможливо через декілька причин. Щоправда, вже у липні голова Верховної Ради сказав, що Конституція не забороняє проведення виборів під час війни.

Раніше Зеленський допустив можливість проведення виборів під час режиму воєнного стану. Однак для цього, за його словами, потрібно змінити законодавство та гарантувати безпеку учасникам голосування.

Нагадаємо, 23 вересня під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо Зеленський заявив, що найбільшими складнощами для виборів в Україні під час війни є безпекові питання та фінансування кампанії. Також гарант зауважив, що проблемним є питання, як голосувати людям, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Водночас Зеленський наголосив, що мільйони українців перебувають за кордоном, і поки що ніхто не може знайти відповідь, як організувати їхнє голосування. Крім того, за словами президента, можуть бути окремі труднощі з волевиявленням військових, яких в Україні налічується мільйон.

Також, за словами Зеленського, за розмовами про його нелегітимність на посаді президента України після травня 2024 року стоїть Кремль, який проплачує цю кампанію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.05.2024 06:42