Фото: росЗМІ

Для чого Путін "розхитує" власне оточення: аналітики назвали цікаву причину

Внутрішня боротьба та фракційна динаміка всередині Кремля не є новими явищами та не вказують на неминучий крах путінського режиму, особливо тому, що вертикалі влади є його основою. Російський диктатор Володимир Путін пильно стежить за тим, щоб жодна людина з його оточення не отримала надто багато влади.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики регулярно оцінюють, що Путін навмисно створює середовище, в якому чиновники з його найближчого оточення повинні конкурувати за його прихильність, переважно для того, щоб гарантувати, що його помічники залишаться вірними йому та його режиму. ISW також зауважив, що Путін схильний до ротації чиновників і військових командирів замість того, щоб повністю звільняти їх, щоб не допустити, щоб будь-яка окрема людина накопичила надто великий політичний вплив, і зберегти підтримку серед конкурентних угруповань. Путін навряд чи змінить цю систему й усуне ці вертикалі влади, оскільки вони є основою його правління. 

ISW також спостерігав численні випадки, коли російські чиновники та командири використовували інформаційний простір для привернення уваги Путіна, дискредитації опозиційної фракції та впливу на зміни всередині найближчого оточення президента РФ. Такі фракційні чвари мають помітні, але не вирішальні наслідки на полі бою. Вони можуть підірвати згуртованість російських сил і деморалізувати російський особовий склад, але навряд чи призведуть до масового конфлікту у російських лавах чи суспільстві загалом. 

Інструктор російського штурмового підрозділу "Шторм-З" зауважив, що численні російські загони та частини стикаються з проблемами, аналогічними тим, з якими стикаються сербські найманці, і натякнув, що російські збройні сили мають систематичні проблеми, які переважають за межами фракційної динаміки. Однак постійні тертя між різними фракціями, які відіграють роль у путінській війні в Україні, можуть перешкоджати прийняттю рішень Росією та обмежити здатність Кремля забезпечити злагодженість та ефективність російської армії.

Нагадаємо, за даними ISW, російські війська можуть формувати десантно-штурмові бригади у складі загальновійськових сухопутних з'єднань у рамках широкомасштабних військових реформ. Вони будуть діяти як спеціалізовані підрозділи для десантування і розвідки в тилу ліній оборони української армії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.01.2024 08:27