Фото: скріншот

Для чого Росія будує лінії оборони у глибокому тилу: в ISW назвали причину

Російська Федерація витрачає шалені кошти для зведення лінії оборони на території кількох областей. Дані укріплення мають пропагандистську мету, пов'язану з дискредитацією України.

Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що росіяни продовжують встановлювати оборонні рубежі в тилових районах, далеких від нинішніх ліній фронту в Україні, а також у районах Росії, де, швидше за все, ніколи не буде бойових дій, йдеться у публікації.

Губернатор російської Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив 9 березня, що влада завершила будівництво "засічної лінії" укріплень уздовж кордону цього регіону з Україною.

Чиновник повідомив, що збройні сили РФ мають виділити війська для захисту цієї системи укріплень у разі малоймовірного нападу України на Білгородську область.

Аналітики переконані, що російська армія, укомплектувавши ці зміцнення, "значно неправильно" розподілила б сили, які "краще підходять для підтримки активних наступальних операцій" в інших частинах України.

Також Гладков заявив, що на будівництво лінії оборони було витрачено 10 мільярдів рублів (близько 132 мільйонів доларів). Експерти ISW вважають, що це, ймовірно, є марною витратою коштів на тлі питань про здатність РФ фінансувати свої воєнні дії в Україні.

Згідно з інформацією Генштабу ЗСУ, російські війська продовжують будівництво укріплень уздовж кордону Курської області з Україною, ще одного району, який, швидше за все, ніколи не побачить бойових дій.

Глава окупованого Росією українського Криму Сергій Аксьонов заявив 10 березня, що війська РФ будують лінію оборони на півострові, і натякнув, що збудувати лінію наказав російський президент РФ Володимир Путін.

Ці укріплення знаходяться далеко від нинішніх ліній фронту на півдні України, і будь-який російський персонал і техніка, розгорнуті на цих лініях, також найкраще підходять для інших регіонів України, йдеться в аналітичному звіті.

"Російські офіційні особи в Курській та Бєлгородській областях, можливо, будують оборонні зміцнення на підтримку інформаційних операцій, спрямованих на те, щоб подати Україну як загрозу російській території, щоб подати війну в Україні як екзистенційну для Росії", — йдеться у звіті.

Крім того, збереження російських укріплень у Криму може свідчити про те, що війська РФ не впевнені у своїй здатності утримувати окуповані території на півдні України у довгостроковій перспективі.

В ISW додають, що зараз не зафіксовано розгортання російських військ на жодному з цих оборонних рубежів, і тому "зміцнення наразі не мають значення для російських операцій в Україні".

Ключові висновки

  • Розвідка США попередила, що особи, які мають зв'язки із російською розвідкою, можуть планувати спробу спровокувати повстання у Молдові.
  • Російські сили продовжують встановлювати оборонні рубежі в тилових районах, далеких від нинішніх ліній фронту, і районах Росії, де, швидше за все, будь-коли буде бойових дій.
  • Уповноважений з прав дитини в РФ Марія Львова-Бєлова підтвердила, що російський уряд використовує різні схеми для депортації українських дітей до Росії, в коментарі, який, очевидно, був покликаний спростувати звинувачення Заходу в незаконності цих дій.
  • Російські джерела стверджували, що війська РФ провели обмежені наземні атаки вздовж лінії Сватове-Кремінна.
  • Російські джерела стверджували, що сили групи "Вагнера" увійшли до забудованого промислового комплексу АЗОМ, і лобові атаки на комплекс, ймовірно, дорого обійдуться "вагнерівцям".
  • Російські війська досягли успіхів у Бахмуті, очищають східну частину міста і висунулися на нові позиції на північному заході Бахмуту в межах 800 метрів від металообробного заводу АЗОМ.
  • Російські сили продовжують розвідувальну діяльність поблизу островів у дельті Дніпра.
  • Група "Вагнера" продовжує нарощувати зусилля щодо підбору персоналу в Росії.
  • Російські офіційні особи та окупаційна влада продовжують оголошувати про нові інфраструктурні проекти для покращення зв'язку між материковою частиною РФ та окупованими територіями України.

Нагадаємо, глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що ЄС наразі майже вичерпав ліміт санкцій проти РФ. Відтак, світ має зосередитися на фінансовій та військовій підтримці України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.03.2023 07:11