Фото: росЗМІ

До 25 років колонії: у Росії засудили опозиціонера Кара-Мурзу

У понеділок, 17 квітня, у Росії винесли вирок відомому опозиційному політику Володимиру Кара-Мурзі. Його засудили до 25 років колонії.

Про це повідомили російські ЗМІ.

Опозиціонера звинуватили у "державній зраді" і поширенні "фейків" про війну із квітня 2022 року.

Суд також призначив йому штраф у розмірі 400 тисяч рублів і заборонив займатися журналістською діяльністю протягом семи років після звільнення. Сам Кара-Мурза провину не визнав.

Справа Володимира Кара-Мурзи

Володимир Кара-Мурза перебуває у СІЗО з квітня 2022 року. Суддя відправив його до СІЗО за звинуваченням у поширенні "фейків" про російську армію. Імовірно, причиною став виступ політика в Палаті представників Арізони 15 березня 2022 року, в якому він згадав про "скидання бомб на житлові райони, на лікарні та школи" в Україні. Загалом стосовно Кара-Мурзи було висунуто звинувачення за трьома статтями КК РФ — крім статті про поширення "фейків" про ЗС РФ, це статті про державну зраду та про здійснення діяльності "небажаної" організації (політик був координатором руху "Відкрита Росія"). Сам Кара-Мурза не визнає провину за жодним звинуваченням і вважає своє переслідування політично мотивованим.

За час перебування під вартою здоров'я опозиціонера різко погіршилося. За даними адвокатів, він втратив 17 кілограмів.

10 квітня Кара-Мурза виступив із останнім словом. Він заявив про свою невинуватість і сказав, що пишається тим, що робив. У промові, яка була повністю опублікована в Twitter опозиціонера, він назвав правову ситуацію в Росії подібною до 1930-х років ХХ століття. Кара-Мурза зазначив, що підписується під кожним словом звинувачення, яке вважає держзрадою виступи про стан справ у Росії в західних країнах, але пишається своїми вчинками. Себе він звинувачує лише в тому, що за роки своєї діяльності не зміг достатньо переконати співгромадян, наскільки небезпечним є режим Кремля. Політик висловив сподівання, що рано чи пізно російське суспільство зміниться.

Нагадаємо, раніше жителя Тульської області Росії Олексія Москальова засудили за антивоєнний малюнок його доньки Марії. На ньому вона написала "Ні війні" та "Слава Україні".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.04.2023 12:25