Фото: Укрінформ

Доки РФ не виплатить компенсацію Україні: Британія заморозить активи Кремля, — The Guardian

Активи Росії у Великій Британії будуть замороженими, поки країна-агресор не компенсує Україні збитки, завдані війною.

Про це повідомляє The Guardian.

Зазначається, що минулого тижня на саміті Ради Європи було створено цифровий реєстр збитків, завданих Україні, як перший крок до міжнародного механізму компенсації жертвам російської агресії. Реєстр, як зазначається, буде створений на початковий період у три роки і слугуватиме для фіксації доказів та інформації про претензії щодо шкоди, втрат або поранень, завданих російською агресією Україні та її народу. Він прокладає шлях до майбутнього міжнародного всеосяжного механізму компенсації жертвам російської агресії, що вже було схвалено ООН.

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі наполягав на тому, що суверенні активи Росії залишатимуться заморожении доти, доки Росія не погодиться заплатити за шкоду, заподіяну нею в Україні. Вважається, що близько 300 млрд доларів резервів російського центрального банку перебували в країнах G7 на момент заморожування, але картування активів не завершене.

"Депутати від партії Торі, лейбористи й український уряд наполягають на тому, щоб російські державні активи, які є у Великій Британії, вартість яких торік оцінювали у 26 млрд фунтів стерлінгів (понад 32 млрд доларів), конфіскували, а потім передали безпосередньо Україні для відбудови. Проте дедалі більшого поширення набуває альтернативна, менш ризикована з юридичного погляду стратегія, згідно з якою Захід утримує активи доти, доки Росія не погодиться виплатити компенсацію, водночас досягнуть тієї самої мети  фінансування Росією відбудови України, але без ризику порушити міжнародне право простим арештом російських активів", — йдеться у статті.

Видання зазначає, що британський уряд поки не наважується взяти на себе зобов'язання щодо реальної експропріації активів російського Центробанку, які зберігаються в королівстві, побоюючись, що цей крок "створить прецедент, який паралізує міжнародну фінансову систему і призведе до контрзаходів проти Великої Британії". 

Скільки коштуватиме відновлення економіки України через війну

Відновлення економіки України внаслідок вторгнення Росії коштуватиме 411 мільярдів доларів. Ця сума у 2,6 раза перевищує очікуваний валовий внутрішній продукт України 2022 року. Такі дані у березні 2023 року повідомляло видання Yahoo Finance. Водночас у вересні 2022 року сума для відновлення України становила 349 мільярдів доларів. 

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, відновлюватимуть насамперед енергетичну й критичну інфраструктури, житло, економіку та гуманітарне розмінування. Оцінені збитки та потреби у відновленні не містять дані про втрати на окупованих територіях.

Відповідно до швидкої оцінки потреб, Україні знадобиться 14 мільярдів доларів США для критично важливих і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення у 2023 році, що вимагатиме 11 мільярдів доларів США понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

Приблизно 22% потреб припадає на транспорт, тоді як на житло припадає 17%, енергетику — 11% і сільське господарство — 7%.

Нагадаємо, Україна працює над залученням заморожених російських активів, які охоплюють від 300 мільярдів доларів до 500 мільярдів доларів. Уряд веде переговори з партнерами щодо юридичного обґрунтування та практичного залучення коштів.

Крім того, 24 травня члени Палати представників США надіслали листа президенту Джо Байдену. Вони закликали передати заморожені активи російського Центробанку на військову та гуманітарну допомогу Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.05.2023 12:41