Фото: Укрінформ

Швейцарія готова віддати Україні заморожені активи РФ, але за однієї умови

Швейцарія підтримує ідею конфіскації заморожених російських активів та передання їх Україні. Але для цього, ймовірно, потрібно провести референдум.

Про це заявив міністр закордонних справ країни Ігнаціо Кассіс, передає Bloomberg.

За словами міністра, процес передачі  російських активів Україні гальмують банки Швейцарії, адже вони категорично проти такої ініціативи.

"Якщо ми серйозно налаштовані допомогти відновити Україну, нам потрібно подумати про те, як ми будемо це фінансувати. Але це має бути зроблено правильно в рамках верховенства закону", — заявив міністр.

Кассіс зауважив, що Швейцарія наразі заморозила активи підсанкційних росіян на 7,5 млрд франків ($8,2 мільярда), однак, згідно із швейцарським законодавством, вони не можуть бути конфісковані. Зміна цього закону, ймовірно, потребуватиме референдуму.  

"Ми не можемо просто взяти гроші, які нам не належать, тільки тому, що ми вважаємо це морально правильним. Право власності є фундаментальним", — сказав Кассіс. 

Як зазначає видання, швейцарські банкіри відмовляються передавати активи РФ Україні, адже переймаються за свою репутацію. Вони вважають, що нехтування правами власності підірве позиції Швейцарії як фінансового центру та називають такий крок "смертною карою".

Нагадаємо, від початку війни в Україні Швейцарія приєдналася до санкцій Євросоюзу проти Росії та почала заморожувати активи російських осіб, які потрапили під санкції. Крім того, країна почала надавати гуманітарну допомогу Україні.

Зауважимо, Європейський Союз ще влітку 2022-го почав готувати спеціальну директиву, яка передбачає запуск механізму конфіскації російських активів. Водночас таке вилучення дозволять лише у випадках, коли йдеться про спробу обходу санкцій.

Економіка, 20.01.2023 15:05