Фото: соцмережі

Допомога КНДР Росії та Євросоюзу — Україні: глава МЗС Литви шокував цифрами

 

Європейський Союз поки передав Україні лише 300 тисяч артилерійських снарядів. Водночас Північна Корея надала Росії понад 350 тисяч боєприпасів.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. За його словами, ЄС передав Україні менше снарядів, аніж КНДР російській армії.

"У нас, безумовно, є ресурси, щоб перевершити Північну Корею. Ми повинні припинити застигати у світлі фар, поки гинуть хоробрі українці", — написав Ландсбергіс в X (Twitter).

Допомога КНДР Росії

Останнім часом з’являється багато підтверджень, що Росія на фронті розпочала використовувати снаряди, які отримала від Північної Кореї. Йдеться про артилерійські боєприпаси 152 міліметрів і 122 міліметрів. Зазначалося, що Північна Корея надала Росії одну тисячу контейнерів із військовою технікою та боєприпасами на тлі війни в Україні.

Як відомо, 13 вересня диктатори Кім Чен Ин і Володимир Путін зустрілися в Росії для обговорення військової співпраці. До цього західні медіа повідомляли про наміри КНДР передати Росії артилерійські припаси та зброю в обмін на технології. Під час зустрічі диктатори обговорили постачання північнокорейської зброї до Росії. На думку аналітиків із Bloomberg, вона може дозволити Росії продовжити атаки на Україну, але, ймовірно, не здатна змінити хід війни.

Як відомо, у липні цього року міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідував Північну Корею, де його прийняли з військовими почестями. Заявленою метою візиту була участь у святкуванні Пхеньяном 70-ї річниці закінчення Корейської війни, яке зазвичай відзначається масовими військовими парадами.

Військові аналітики пояснювали, що справжня мета візиту глави міноборони Росії була пов’язана із запитом Москви на північнокорейську зброю та боєприпаси. Після візиту Шойгу до Пхеньяна прибула друга делегація російських чиновників, щоб продовжити переговори щодо укладення військової угоди.

Паралельно російський та північнокорейський диктатори обмінялися листами, в яких наголосили на "необхідності зміцнення двосторонніх відносин". У разі укладення угоди Росія отримає від КНДР значну кількість і кілька типів боєприпасів, які російські військові планують використовувати в Україні. Також може йтися про постачання Росії сировини, яка допоможе російській оборонно-промисловій базі. Якщо країни дійсно дійдуть згоди, Кірбі обіцяє негайну реакцію з боку США, зокрема у вигляді санкцій проти будь-яких організацій, які беруть участь у потенційній угоді.

Нагадаємо, на початку жовтня CBS News із посиланням на американського чиновника повідомляв, що Північна Корея розпочала надавати Російській Федерації артилерію для її війни проти України. Проте невідомо, чи отримує КНДР натомість за це іншу зброю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.10.2023 19:17