Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Допоможе рятувати життя: вчені винайшли інструмент, який виявляє отруйних змій

У світі із 4000 тисяч змій лише 10% мають отруту, яка може завдати шкоди людині, але використання генетики для визначення того, які змії можуть бути смертельними, прискорить розробки науковців щодо кращих методів лікування від нападів рептилій. 

Як повідомляє Popular Science, новий інструмент під назвою VenomCap може допомогти вченим вивчити отруту змій на генетичному рівні, щоб людство могло знати, які з них, ймовірно, містять смертельні для організму токсини.

У середньому у світі щорічно укуси змій призводять до 1,8-2,7 мільйона випадків отруєнь. Так, внаслідок нападів змій помирає від 81 до 137 тисяч людей.

Американським вченим вдалося розробити інструмент, що може підказати, які гени, що відповідають за вироблення отрути, присутні у змії. Відповідну технологію було протестовано на 24 видах змій, зокрема на кобрах і мамбах. Цей інструмент може допомогти врятувати життя, розробивши більш ефективні ліки проти укусів рептилій. Дослідники зауважують, що VenomCap показав точність до 76% у виявленні генів, пов’язаних з отрутою змій.

"Важливо знати, що міститься в зміїній отруті, оскільки різні види отрути діють по-різному: деякі отрути впливають на нервову систему, інші — на кровоносну систему, інші — на функцію клітин", — пояснюють науковці.

VenomCap — це набір зондів, які вловлюють групи молекул, що називаються екзонами й призначені для взаємодії з певною групою генів. Цей інструмент може зв’язуватися з будь-яким із кількох тисяч генів, які беруть участь у виробленні отрути у змій. Замість секвенування всього геному рептилії, що займає багато часу та коштує великих грошей, і пошуку понад 2000 можливих генів, що продукують отруту, VenomCap може стати швидшою та простішою альтернативою для вчених, щоб дізнатися, чи є у змії ці гени та які саме.

"Використання такого інструменту може допомогти вченим розробити кращі методи лікування смертельних укусів змій", — зауважує видання.

Автори дослідження наголошують, що будь-яка робота, яка вивчає зміїну отруту, може бути надзвичайно важливою для отримання базових даних для розробки ефективних методів лікування укусів отруйних рептилій.

Нагадаємо, раніше американські науковці в черговий раз переконалися у тому, що горбаті кити є надзвичайно розумними тваринами. Зокрема, ці ссавці здатні створювати інструменти, які допомагають їм у полюванні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 29.09.2024 02:43