Фото: Офіс президента

Доповідали Шмигаль, Сирський та Умєров: Зеленський провів важливі наради

У понеділок, 5 серпня, президент Володимир Зеленський провів декілька важливих нарад, які стосувалися фронту, забезпечення українських воїнів зброєю та зовнішньої політики нашої держави.

У своєму вечірньому відеозверненні гарант розповів, що у ході нарад заслухав доповіді прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського та міністра оборони України Рустема Умєрова.

Доповідь Олександра Сирського

Очільник держави розповів, що наразі головком перебуває на передовій, у бойових бригадах і на місцях, з’ясовує конкретні потреби наших бригад, конкретну ситуацію на кожному напрямку.

"Дуже важливо, щоб командири всіх рівнів — від найвищого — мали прямий контакт із передовою, безпосередньо там були — з воїнами, які виконують найскладніші завдання. Багато вже для цього зроблено, і я вдячний кожному командиру, який справді зі своїми солдатами", — зауважив президент.

Розмова із Рустемом Умєровим

За словами Зеленського, очільник оборонного відомства доповів йому щодо пакетів підтримки для України. Гарант наголосив, що наразі абсолютний пріоритет — це забезпечення зброєю наших воїнів.

"Я вдячний усім партнерам, які справді вчасно реалізовують обіцяне. Нам принципово, щоб між оголошенням пакетів і застосуванням на фронті було мінімум часу. Ми готуємо зараз і нові пакети, які можуть посилити позиції України восени", — зауважив він.

Нарада із Денисом Шмигалем

Як зазначив Зеленський, сьогодні з очільником уряду вони детально опрацювали порядок роботи на цей місяць. Зокрема, йдеться "про рішення, які потрібні, та домовленості, яких очікуємо у відносинах із партнерами, передусім у Європі".

"Зараз ми маємо нове надходження від Сполучених Штатів 00 3,9 мільярда доларів надійшли на казначейський рахунок. Вдячний партнерам за підтримку. Ми працюємо також із Євросоюзом, щоб уже в серпні отримати необхідні Україні близько чотирьох мільярдів євро допомоги", — наголосив президент.

Крім того, було обговорено і тему використання російських активів, які заблоковані партнерами. Зокрема, президент та глава уряду погодили позицію щодо того, як наблизити реальне надходження коштів.

"Є рішення G7 щодо 50 мільярдів доларів для України від використання російських активів, і зараз ми опрацьовуємо з партнерами у Європі та Америці конкретну реалізацію. Погодили сьогодні нашу позицію щодо того, як наблизити реальне надходження коштів. Це те, що критично для України й може нас посилити саме в цьому осінньо-зимовому сезоні", — додав гарант.

Нагадаємо, 4 серпня президент Володимир Зеленський офіційно підтвердив, що Україна отримала перші американські винищувачі F-16. Президент поки не розкриває деталі, які саме завдання будуть виконувати або вже виконали перші F-16.

Водночас гарант уточнив, що тієї кількості літаків F-16 та навчених пілотів поки що недостатньо, але Україна очікує на додаткові винищувачі від країн-партнерів, а наші пілоти й інженери продовжують проходити відповідні навчання та тренування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 05.08.2024 19:59