Фото: finclub.net

Dragon Capital заявила про тиск БЕБ на їхній бізнес: з'явилася реакція бюро

Група Dragon Capital, яка є однією з найбільших інвесткомпаній в Україні, заявила про тиск з боку правоохоронців на бізнес у Львові. Зокрема, з боку Бюро економічної безпеки.

Відповідну заяву Dragon Capital розмістила на своєму офіційному сайті.

"Упродовж останніх кількох місяців ми зіткнулися з тим, що органи Бюро економічної безпеки України проявляють підвищену увагу до діяльності торгово-розважального центру Victoria Gardens (ТРЦ VG) у Львові — одного з ключових активів Dragon Capital, що був придбаний нами у турецьких бізнесменів у березні 2018 року", — йдеться в заяві.

У компанії зауважили, що кримінальне провадження було відкрите у 2017 році, тобто ще до придбання активу. Спочатку детективи ТУ БЕБ у Києві висунули звинувачення в ухиленні від сплати податку при операції з продажу ТРЦ VG з ТОВ "Фенікс-Капітал" теперішньому власнику ТОВ "Європоліс Проперті Холдінг".

"Нами були подані необхідні пояснення та документи. Були допитані наші працівники, у т.ч. у м. Львові із залученням детективів ТУ БЕБ у Львівській області. Здавалося, усі питання із несплатою податків були зняті. Однак у травні цього року ТОВ "Європоліс Проперті Холдінг" отримало вимогу вже від детективів ТУ БЕБ у Львівській області, але вже в іншій кримінальній справі від 2017 року, щодо надання таких же самих пояснень і документів по ті й же самій операції", — зазначили в Dragon Capital.

Однак у травні 2024 року ТОВ "Європоліс Проперті Холдінг" отримало вимогу вже від детективів БЕБ у Львівській області. Ця вимога стосувалася надання пояснень та документів щодо тієї ж самої операції, що й розслідувалася у межах іншої кримінальної справи, розпочатої у 2017 році.

"Після того, як ТОВ "Європоліс Проперті Холдінг" надало свої пояснення та нагадало про те, що дані обставини вже були предметом розслідування іншого територіального управління БЕБ, ми отримали від львівських детективів чергову вимогу з попередженням про можливе проведення виїмок та обшуків", — зазначили в відомстві.

Відтак, Dragon Capital вважає, що дублювання роботи детективів БЕБ та втягування компанії в "історичні" кримінальні провадження є формою тиску на бізнес. Компанія закликає до припинення таких практик та забезпечення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні.

Реакція БЕБ

Бюро економічної безпеки зазначає, що заяви про тиск з боку БЕБ на інвестиційну компанію Dragon Capital не відповідають дійсності.

"Сьогодні в медіа зʼявились повідомлення з посиланням на офіційну заяву інвестиційної компанії Dragon Capital щодо тиску з боку Бюро економічної безпеки. Ця інформація не відповідає дійсності. Зокрема в оприлюднених матеріалах йдеться про "підвищену увагу" впродовж останніх кількох місяців працівників Бюро економічної безпеки до діяльності одного з торгово-розважальних центрів у Львові та тиск на бізнес", — йдеться у повідомленні.

Правоохоронці пояснили, що розслідування з приводу діяльності згадуваної компанії відбувалось за фактом ухилення від сплати податків. Задля перевірки наявної інформації детективи БЕБ провели ряд слідчих дій. Після цього 29 лютого 2024 року кримінальне провадження було закрите.

Крім того, за інформацією БЕБ, наразі готуються матеріали про закриття кримінального провадження у Львівській області. 

"Звертаємо увагу, що розцінювання факту відкриття кримінального провадження як тиску на бізнес з боку детективів є маніпуляцією. Оскільки, відповідно до чинного законодавства, саме здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні наділяє детектива процесуальними повноваженнями для збору та аналізу інформації, що дозволяє всебічно вивчити обставини. Наголошуємо, що детективи Бюро економічної безпеки під час розслідування та проведення слідчих дій чітко дотримуються всіх норм Кримінального процесуального кодексу та інших нормативно-правових актів, що регламентують їх діяльність", — наголосили у БЕБ.

Нагадаємо, раніше комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики погодив законопроект про реформу Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.05.2024 17:07