Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Дратівливість, прищі й проблеми зі сном: 12 ознак того, що людина зловживає цукром

Американські науковці назвали 12 ознак того, що людина вживає забагато цукру. Його надмірне споживання може призвести до збільшення ваги, карієсу, втоми та проблем із травленням.

Про це повідомляє видання Everyday Health.

За словами тренера зі здоров'я Джессіки Кордінг, не всі цукри однакові, адже фруктоза, яка міститься у фруктах і овочах, і лактоза, якою багаті молочні продукти, є природними цукрами, про які люди не повинні хвилюватися, оскільки ці продукти також містять, наприклад, клітковину та кальцій.

"Однак ми могли б обійтися без доданих цукрів, які часто містяться в оброблених харчових продуктах, і більшість із нас споживає їх занадто багато", — наголошує вона.

Згідно з даними, які опублікувало Міністерство охорони здоров’я та соціальних служб Сполучених Штатів Америки та Міністерство сільського господарства, середній американець споживає 270 калорій доданого цукру — це 17 чайних ложок. Водночас Американська кардіологічна асоціація рекомендує обмежити щоденну кількість доданого цукру не більше ніж шість чайних ложок для жінок і дев'ять — для чоловіків.

"Надмірне споживання доданого цукру впливає на нашу енергію, настрій, вагу та ризик захворювання", — додає Кордінг.

Видання наголошує, що для того, аби дізнатись, чи не занадто багато людина їсть цукру, потрібно звернути увагу на наступні 12 ознак.

Підвищене відчуття голоду та зайва вага

Якщо людина споживає забагато цукру, то посилення голоду є одним із перших ознак. Так, дієтолог Кері Стоунер-Девіс наголошує, що цукор задовольняє смакові рецептори, але насправді не наповнює шлунок людини, адже без білка, клітковини та корисних жирів, яких не вистачає в більшості оброблених закусок і солодких ласощів, організм швидко спалює цукор і посилює почуття голоду. Це може призвести до безглуздого і навіть примусового перекусу.

зайва вага

Фото: Pixabay

Також цукор може порушити мікробіом кишківника, який за нормальних умов має допомагати регулювати рівень глюкози та інсуліну в крові. Завдяки екосистемі кишківника людський організм може використовувати жири та контролювати рівень холестерину. Його надлишок призводить до утворення жовчних каменів, "засмічення" судин та порушень обміну речовин. Водночас цукор може повпливати на вироблення гормонів, таких як лептин. Саме цей гормон пригнічує відчуття голоду.

Дратівливість

Стрес може бути не єдиною причиною примхливості, дратівливості або нервозності. Ці неприємні відчуття може підсилити споживання надмірної кількості цукру. За даними науковців, забагато цукру в раціоні сприяє виникненню запалень, погіршенню настрою і збільшує схильність до симптомів депресії.

дратівливість

Фото: Pixabay

"Наш мозок критично залежить від нормального рівня цукру в крові, який живить його", — наголошує доктор медичних наук Вільям В. Лі.

Так, їжа, яка містить багато цукру, але позбавлена білків та жирів, швидко підвищує рівень глюкози в крові, але поки організм поспішає "спалити" її, рівень енергії падає, змушуючи почуватися людину млявою та дратівливою.

Втома

Цукор швидко та легко засвоюється, саме тому відчуття втоми в людини може бути пов'язаним з кількістю цукру, який надходить у її організм. Кордінг наголошує, що потрібно вчасно помічати, у який момент виникає відчуття втоми. Якщо приблизно в межах години після перекусу, виною тому може бути надлишок цукру.

втома

Фото: Pixabay

"Цукор є дуже швидким джерелом енергії, тому незалежно від того, скільки ви їсте, через 30 хвилин ви знову будете голодні, матимете низьку енергію або знову шукатимете, що поїсти", — наголошують вчені.

Відчуття, що їжа має недостатньо солодкий смак

Споживання їжі, яка містить багато цукру, змушує організм звикати до цього смаку і надалі потребувати схожого.

"Вироблена звичка мозку очікувати на дуже високий рівень солодкого призводить до складнощів з тим, щоб отримувати насолоду від продуктів з меншою кількістю цукру", — наголошує Кордінг. 

карієс

Фото: Pixabay

Зазначається, що заміна звичайного цукру штучними підсолоджувачами не може зарадити ситуації, адже багато з них мають ще більш насичений смак.

Надмірний потяг до солодкого 

Оскільки цукор має вплив на ділянку мозку, яка відповідає за задоволення, він викликає підвищення "гормону щастя" дофаміну. Так, споживання надмірної кількості цукру призводить до замкнутого кола, коли цукор підвищує рівень дофаміну, а цей гормон змушує людину знову і знову їсти солодке. Дієтологи наголошують, що регулярні невеликі перекуси можуть допомогти зменшити тягу до споживання солодкого.

макарун

Фото: Pixabay

Підвищений артеріальний тиск

Дослідження свідчать, що вживання солодких напоїв суттєво пов’язане з високим кров’яним тиском і підвищеним ризиком виникнення гіпертонії. Водночас вчені зазначають, що прямого причинно-наслідкового зв’язку між вживанням цукру і гіпертонією не встановлено. Проте дослідники знають, що високий рівень глюкози може пошкодити слизову оболонку наших кровоносних судин, полегшуючи прилипання ліпідів, таких як холестерин, до стінок кровоносних судин.

тиск

Фото: Pixabay

"Коли це трапляється, ви отримуєте затвердіння кровоносних судин. Коли ваші кровоносні судини стають твердими, ваш артеріальний тиск підвищується", — зазначає Вільям В. Лі.

Виникнення прищів та зморшок

Так, наукове дослідження показало, що резистентність до інсуліну пов’язана з підвищеним ризиком розвитку акне. Надмірне споживання цукру також може зробити шкіру більш схильною до утворення зморшок із віком.

зморшки

Фото: Pixabay

Коли людина споживає надто багато цукру, це може призвести до того, що її тіло вироблятиме так звані кінцеві продукти глікації, які є продуктами надлишку цукру. Згідно з одним дослідженням, ці продукти сприяють старінню шкіри.

Біль у суглобах

Споживання занадто великої кількості цукру може призвести до системного запалення — болю в суглобах. Однак є кілька потенційних причин цьому, тому зменшення споживання цукру не може бути панацеєю.

біль у суглобах

Фото: Pixabay

Проблеми зі сном

Вчені наголошують, що, якщо в людини виникли проблеми зі сном, варто звернути увагу на її раціон. Деякі дослідження показують, що надмірне споживання доданого цукру пов’язане з поганою якістю сну.

проблеми зі сном

Фото: Pixabay

"Наші цикли сну та якість сну регулюються освітленням і температурою в кімнаті, а також контролем глікемії. Для тих, хто постійно споживає надмірну кількість доданого цукру, це може абсолютно зіпсувати цикл і якість сну", — зазначає Кордінг. 

Проблеми із травленням

Цукор є подразником для кишківника. Саме він може викликати біль у шлунку, спазми або діарею. Також для тих, хто має основні захворювання, такі як синдром подразненого кишківника, хворобу Крона або виразковий коліт, або для тих, хто переніс операцію на шлунку, цукор також може посилити неприємні шлунково-кишкові симптоми.

Проблеми із травленням

Фото: Pixabay

Когнітивні проблеми 

Цукор може викликати проблеми з ясністю розуму, фокусом і концентрацією, а також пам’яттю. За словами дієтологів, хоч глюкоза є основним джерелом палива для мозку, надмірна кількість солодкого може спричинити гіперглікемію або високий рівень цукру в крові. Це може призвести до запального процесу в мозку та мати негативний вплив на когнітивні функції та настрій людини.

проблеми з пам'яттю

Фото: Pixabay

Так, наявність у людини діабету другого типу з гіперглікемією або високим рівнем цукру в крові пов’язана з когнітивними проблемами, включаючи порушення швидкості обробки інформації та уваги. Дослідження свідчать, що це стосується і тих людей, які не хворіють на діабет. Систематичний огляд і мета-аналіз 77 досліджень показали, що додавання цукру пов’язане з підвищеним ризиком когнітивних порушень у людей без діабету.

Утворення карієсу 

Бактерії в ротовій порожнині люблять харчуватися простими цукрами, що призводить до утворення на зубах карієсу. Водночас вживання несолодкої кави та чаю, багатих на клітковину фруктів і овочів може допомогти запобігти карієсу та зміцнити здоров’я.

карієс

Фото: Pixabay

Вчені наголошують, що вживання надмірної кількості доданого цукру з часом може мати різні наслідки для здоров’я, такі як збільшення ваги, проблеми зі сном, проблеми з травленням, туман у мозку, карієс тощо. Хоч уникати всіх доданих цукрів у своєму раціоні просто нереально, варто вивчати склад продуктів, зосереджуватися на необроблених цільних продуктах наскільки це можливо і робити вибір на користь здоровішої їжі.

Нагадаємо, раніше американські науковці виявили, що вживання алкоголю батьками впливає на раннє старіння їхніх дітей. Йдеться про високий рівень холестерину, проблеми із серцем, артрит та ранню деменцію.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 30.08.2024 02:26