Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Особливо небезпечний для дітей та вагітних: вчені виявили шкідливі речовини в популярному смаколику

Американські науковці з університету Джорджа Вашингтона виявили, що темний шоколад і подібні какао-продукти забруднені свинцем і кадмієм — двома нейротоксичними металами. Ці речовини можуть викликати рак, хронічні захворювання та проблемами розвитку, особливо у дітей.

Як повідомляє видання CNN, ці метали — це природні елементи земної кори, тому вони можуть потрапляти у ґрунт, де ростуть какао-культури.

Вчені наголошують, що деякі поля містять більше токсичних речовин. Це пов'язано з використанням металовмісних добрив та промисловим забрудненням ґрунтів.

"Тому органічний чорний шоколад, хоч і зроблений з какао-бобів, які вирощували без використання пестицидів, він все одно може містити високий рівень важких металів", — зазначають автори дослідження.

Так, середній вміст свинцю і кадмію у продуктах, які мають у складі какао, перевищує допустимі норми. Науковці впродовж восьми років вивчали 72 продукти на основі какао. Згідно з матеріалами досліджень, 43% таких продуктів містять кількість свинцю, яка перевищує рекомендовану норму на 23%. У 35% таких продуктів на 6% перевищений допустимий вміст кадмію.

"Для здорових дорослих ризик від споживання незначної кількості темного шоколаду низький. Безпечна добова норма чорного шоколаду становить близько 28 грамів, а його щоденне вживання не несе значної загрози для здоров’я", — наголосили вчені.

Водночас вагітним жінкам, маленьким дітям та людям зі слабким здоров'ям варто бути обережними, адже вони можуть бути більш чутливими до важких металів, які містять продукти з какао. За словами вчених, діти можуть засвоювати близько 50% спожитого свинцю після споживання їжі та до 100%, якщо їсти натщесерце.

"Існують чутливі люди з медичними проблемами, наприклад люди із захворюваннями нирок, які можуть не в змозі ефективно виводити метали зі свого організму. І, звичайно, вагітна жінка, яка захищає дитину внутрішньоутробно, також буде піддаватися більшому ризику", — зазначив доцент кафедри геохімії навколишнього середовища Теводрос Годебо.

Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що безпечного рівня свинцю, особливо для дітей, не існує.

Нагадаємо, раніше вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско встановили, що навіть коли людина харчується здоровою їжею, кожен грам доданого цукру старить клітини організму. Водночас управління з контролю за продуктами й ліками Сполучених Штатів Америки рекомендує людям обмежити вживання цукру до 50 грамів на день.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 05.08.2024 03:22