Фото: Pixabay

Вчені розповіли, який продукт найбільше сприяє старінню людського організму

Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско встановили, що навіть коли людина харчується здоровою їжею, кожен грам доданого цукру старить клітини організму. 

Як повідомляє New York Post, управління з контролю за продуктами й ліками Сполучених Штатів Америки рекомендує людям обмежити вживання цукру до 50 грамів на день.

Зазначається, що цукор буває у багатьох продуктах. Так, плитка молочного шоколаду містить близько 25 грамів, а пляшка солодкого газованого напою об'ємом 350 мл має приблизно 39 грамів. У дослідженні взяли участь 342 жінки, які споживали в середньому 61,5 грама цукру на добу. Більшості учасників дослідження було близько 40 років. Водночас науковців більше цікавив їхній біологічний вік, тобто вік клітин і тканин організму.

"На це число впливають генетика та звички способу життя, такі як дієта та фізичні вправи — воно може бути вищим або нижчим за наш хронологічний вік", — зазначають вчені.

Так, науковці пов’язали здорове харчування, особливо середземноморську дієту, яка передбачає споживання овочів, фруктів, цілозернових продуктів, здорових жирів, горіхи та насіння, з нижчим біологічним віком. Водночас вчені встановили, що додавання цукру прискорює біологічне старіння, навіть якщо цукор був частиною здорової дієти.

"Ми знали, що високий рівень доданого цукру пов’язаний із погіршенням метаболічного здоров’я та ранніми захворюваннями, ймовірно, більше, ніж будь-який інший дієтичний фактор. Тепер ми знаємо, що прискорене старіння лежить в основі цього зв’язку, і це, ймовірно, один із багатьох способів того, як надмірне споживання цукру обмежує здорове довголіття", — додають дослідники.

За словами авторів дослідження, виключення 10 грамів цукру з щоденного раціону може зменшити біологічний вік людини на понад два місяці. Високий рівень цукру в крові може пошкодити клітини, що призведе до хронічного запалення, яке пов’язують із захворюваннями серця, діабетом, захворюваннями печінки та раком. Також цукор сприяє ожирінню та карієсу.

Нагадаємо, раніше науковці з японського університету в місті Кобе повідомляли, що люди, які втрачають вагу внаслідок регулярних фізичних тренувань повільніше, ніж інші, мають нестачу певного білка. Вчені побачили зв’язок між відсутністю білка в ДНК та меншим спалюванням жиру під час та після фізичних навантажень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 30.07.2024 14:18