Фото: Офіс президента

Дуда висунув кандидата на посаду прем'єра Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда доручив формування нового уряду чинному прем'єр-міністру Матеушу Моравецькому. 

Про це він заявив у вечірньому зверненні до громадян.

За його словами, він ухвалив рішення доручити формування уряду спершу саме Моравецькому як представнику партії, що отримала найбільшу кількість голосів на виборах.

"Таким чином, я вирішив продовжити добру парламентську традицію, згідно з якою фракція-переможець першою отримує можливість сформувати уряд", — пояснив Дуда.

До того ж польський президент оголосив, що запропонує Сейму призначити своїм маршалком (спікером) Марека Савіцького з Польської народної партії, який обирається до парламенту понад 30 років.

Відомо, що питання призначення спікера й прем'єра нижня палата парламенту Польщі має розглянути на першому засіданні 13 листопада.

Варто додати, що раніше президент Польщі заявив, що є два головні кандидати на посаду прем’єр-міністра — чинний прем'єр Матеуш Моравецький, висуванець партії влади "Право і справедливість", і Дональд Туск, якого підтримує об'єднана польська опозиція.

Нагадаємо, у Польщі після перевірок в автомобілі канцелярії президента Анджея Дуди знайшли датчик стеження. Ймовірно, він був прикріплений до авто протягом кількох місяців, тобто навіть під час поїздок до України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.11.2023 21:51