Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Два зорепади та "комета століття": в жовтні українці мають змогу побачити унікальні космічні явища

Два яскраві зорепади — "Драконіди" й "Оріоніди" — можуть побачити українці цього місяця. Також повз Землю пролетить унікальна комета.

Про це повідомило видання The Sun.

"Драконіди"

У неділю, 6 жовтня, відбудеться максимум метеорного потоку "Драконіди", що є одним із найзручніших для спостережень у нас. Активність цього метеорного потоку триває з 5 по 11 жовтня, проте цього року умови для спостереження може ускладнити повня, що освітлює нічне небо.

"Драконіди" виникають внаслідок проходження Землі через сліди комети Джакобіні-Циннера. Оскільки ця комета наразі перебуває на віддаленій частині своєї орбіти, активність метеорного потоку, як прогнозують астрономи, може бути нижчою, ніж попередніми роками. Однак під час максимуму метеори можна бачити з території Європи, якщо погода сприятлива, і Місяць не заважатиме спостереженням.

"Оріоніди"

У жовтні 2024 року Україна стане свідком активності метеоритного потоку "Оріоніди", який щороку виникає внаслідок проходження Землі через залишки комети Галлея. Пік спостережень очікується в ніч з 20 на 21 жовтня, коли можна побачити до 20 метеорів на годину, хоча найкращі умови для спостереження можуть бути з 21 по 23 жовтня.

Метеори "Оріоніди" найкраще спостерігати в темряві, далеко від штучного світла, оскільки це дозволить максимально насолодитися красою нічного неба. Найактивніші моменти відбуватимуться в ранкові години перед світанком. 2024 року активність потоку може дещо знизити світло від Місяця, однак можливість побачити метеори все ще залишається.

"Комета століття"

Мешканці України в жовтні також матимуть унікальну можливість спостерігати комету C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), яка має пролітати поблизу Землі. Комету відкрили на початку 2023 року астрономами з Китаю та астрономічний проект ATLAS.

Комета C/2023 A3 стане однією з найяскравіших у сучасній історії спостережень, і, за прогнозами астрономів, її можна бачити навіть неозброєним оком у жовтні, коли вона максимально наблизиться до Сонця та розпочне відображати більше світла. Найкращий час для спостереження очікується наприкінці місяця, за умови ясного неба та мінімальної світлової видимості.

Нагадаємо, що до Землі наближається комета C/2023 А3, яка, можливо, буде яскравішою за зірки. До того ж любителі космічних явищ, імовірно, зможуть побачити її навіть неозброєним оком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 06.10.2024 15:59