Фото: ВРУ

"Дві фракції пішли в неконструктивний діалог": Стефанчук пояснив скасування засідань Ради

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук пояснив, що минулого тижня, 6-8 березня, скасування пленарних засідань відбулося через те, що дві фракції "пішли в неконструктивний діалог".

В інтерв'ю "Суспільному" посадовець розповів, що фракції "Європейська солідарність" і "Голос" погрожували затягуванням голосування низки законопроектів. Відтак, було ухвалено рішення про скасування пленарних засідань.

"Ми проводимо погоджувальні ради, обговорюємо законопроекти. Дві фракції, як на мене, пішли в неконструктивний діалог, говорячи, що не будуть давати можливість голосувати низку законопроектів, будуть затягувати перші читання. "Європейська солідарність" і "Голос" які виступили з баченням, що наступне засідання хочуть провести в режимі того, що будуть затягувати розгляд законопроектів", — сказав він.

Водночас спікер ВР наголосив, що існує поняття пріоритетності у розгляді законопроектів, яка визначається "нашими політичними баченнями", а коли нам по тих чи інших питаннях починають диктувати умови, що будуть блокувати діяльність ВР, — це "неконструктивний підхід". Однак, за словами Стефанчука, говорити про існування парламентської кризи не варто.

"Тому я б не говорив про парламентську кризу. Я б говорив про це як про таке собі весняне сімейне помутніння, з якого ми обов'язково всі разом знайдемо вихід. Там була низка умов. Наприклад, ті самі відрядження. Далі — питання пріоритетності ставлення до порядку денного законів конкретної фракції. Вона наполягає на них, але я пояснюю, що так діалог не ведеться. В демократії вирішує більшість, не диктат меншості. Тому, будь ласка, можете внести пропозицію, але якщо вона не буде підтримана, це означає, що так вирішив парламент", — додав голова Верховної Ради. 

Нагадаємо, вранці 5 березня стало відомо, що ВР України не працюватиме з 6 по 8 березня. Засідання, які мали відбутись у ці дні, перенесли. Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що депутати мають "термінове і важливе завдання, яке напряму впливає на допомогу партнерів". Зокрема, він підкреслив, що нардепам потрібно попрацювати з військовими на передовій.

Додамо, 14 березня депутати Верховної Ради розглянули лише одне питання. Через оголошену повітряну тривогу парламент призупинив роботу, а після її завершення до пленарної зали не повернулося 70 народних обранців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.03.2024 22:22