Фото: Twitter Ердогана

Ердоган назвав умову вступу Швеції до НАТО

Стокгольм повинен припинити переховувати групи, які Анкара вважає терористами. Тільки тоді Туреччина не скасує свою протидію вступу Швеції до НАТО.

Таку заяву зробив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, пише Reuters.

"Усі повинні визнати, що вони не можуть будувати дружні відносини з Туреччиною, дозволяючи терористам проводити демонстрації на центральних площах своїх міст", — сказав глава Туреччини.

Останнім часом демонстранти в Стокгольмі розмахували прапорами на знак підтримки Робітничої партії Курдистану (РПК), яка також вважається терористичною групою західними союзниками Туреччини.

"Наша позиція, очікування та обіцянки, які були дані, були гранично зрозумілі. Нині ми відстоюємо ті самі принципи, що й минулого року. Ми просто хочемо, щоб вони залишалися вірними тому, що підписали", — додав Ердоган.

Нагадаємо, 22 березня парламент Швеції офіційно схвалив законопроект, що дозволяє країні вступити до НАТО, коли її заява буде ратифікована всіма 30 членами альянсу. 4 квітня президент США Джо Байден привітав офіційний вступ Фінляндії до НАТО і закликав Туреччину та Угорщину негайно завершити процес ратифікації заявки Швеції на приєднання до альянсу.

Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО ще у травні 2022 року. Вони сподівалися на швидкий процес приєднання і були здивовані запереченнями Туреччини та Угорщини. На сьогодні із 30 країн-членів НАТО тільки Туреччина та Угорщина ще не ратифікували заявку Швеції, а до цього затягували й вступ Фінляндії. Для прийняття до складу НАТО нових членів потрібне схвалення всіх 30 країн, що входять до Альянсу.

Як повідомив 26 травня міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстром, країна робить усе можливе, аби вступ до Альянсу був якнайшвидшим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.07.2023 22:22