Реджеп Ердоган. Джерело: alarabiya.net

Ердоган розірвав усі контакти з прем’єром Ізраїлю Нетаньягу

У суботу, 4 листопада, президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що розриває контакти з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу. Це пов’язано з війною на Близькому Сході та діями Ізраїлю в Газі.

Про це повідомила Al Arabiya.

"Нетаньягу більше не є тим, з ким ми можемо говорити. Ми його списали з рахунків", — висловився Ердоган.

При цьому він заявив, що Туреччина при цьому не розриває дипломатичних відносин з Ізраїлем.

"Повністю розірвати зв'язки неможливо, особливо в міжнародній дипломатії", — сказав Ердоган.

Ердоган пояснив, що з ізраїльською стороною розмовляє голова Національної розвідувальної організації  Туреччини Ібрагім Калін, який також веде переговори з Палестиною та ХАМАСом.

За словами Ердогана, саме Нетаньягу несе головну відповідальність за насильство та, на думку турецького президента, він "втратив підтримку своїх громадян".

"Що йому потрібно зробити, то це зробити крок назад та зупинити все це", — заявив Ердоган.

Президент Туреччини також повідомив журналістам, що його іранський колега Ебрагім Раїсі відвідає Туреччину наприкінці листопада для проведення переговорів щодо Гази, і що він теж візьме участь у саміті мусульманських країн в Ер-Ріяді пізніше цього місяця.

За даними Al Arabiya, виступаючи перед журналістами на зворотному шляху з Казахстану в п'ятницю, 3 листопада, Ердоган заявив, що не буде більше жодної довіри до світової системи, якщо Ізраїль не зупинять і не притягнуть до відповідальності за "воєнні злочини та порушення прав людини".

Заява Ердогана прозвучали через тиждень після того, як Ізраїль заявив, що "переоцінює" свої відносини з Анкарою через дедалі гарячішу риторику Туреччини щодо війни між Ізраїлем і ХАМАСом. Раніше Ізраїль відкликав усіх дипломатів з Туреччини та інших країн регіону з міркувань безпеки.

Нагадаємо, що 28 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган узяв участь у багатотисячному пропалестинському мітингу в Стамбулі. Він назвав Ізраїль "окупантом" та заявив, що Газа "була частиною наших територій".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.11.2023 14:53