Фото: yvu.com.ua

Ізраїль відкликає дипломатів з Туреччини після скандальної заяви Ердогана

У суботу, 28 жовтня, Тель-Авів доручив своїм дипломатам виїхати з Туреччини. Це стало відповіддю на висловлювання президента країни Реджепа Таїпа Ердогана, який назвав Ізраїль "окупантом".

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен, пише Anadolu Ajansı.

Сьогодні лідер Туреччини приїхав до Стамбула, де проходить багатотисячний пропалестинський мітинг. Ердоган назвав Ізраїль "окупантом" та заявив, що Газа "була частиною наших територій". 

Турецький президент також стверджував, що Анкара веде роботу з визнання Ізраїлю "воєнним злочинцем". Він також пригрозив Заходу "війною хреста та півмісяця".

Раніше Ердоган скасував свій візит до Ізраїля. Він не вважає терористами бойовиків ісламістського руху ХАМАС, які напали на країну.

Війна в Ізраїлі: що відомо

Бойовики ХАМАСу 7 жовтня розпочали вторгнення до Ізраїлю. Вони викрадали та вбивали мирних жителів, а відео своїх звірств викладали у соцмережі. У відповідь Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції проти терористів, метою якої є їхнє знищення. ЦАХАЛ вже завдав ударів по місцях дислокації бойовиків у Секторі Гази.

Також Ізраїль планує наземну операцію у Секторі Гази. Наразі на кордоні Ізраїль зосередив сотні одиниць військової техніки. Наступ повинен був розпочатися 14-15 жовтня, однак його відклали через невідповідні погодні умови. The New York Times писав, що операція може затягнутися на місяці, бо воювати доведеться в щільній міській забудові, земля під якою пронизана тунелями, що використовуються ХАМАСом. Сам Сектор Гази є густонаселеною міською місцевістю, де живуть понад два мільйони людей.

Пізніше Армія оборони Ізраїлю заявила, що взагалі може скасувати наземну операцію у Секторі Гази, якщо ХАМАС звільнить усіх заручників і беззаперечно здасться. Кількість захоплених ХАМАСом заручників оцінюється в понад 200 людей.

Нагадаємо, 25 жовтня у ЗМІ з'явилася інформація, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу готовий відстрочити введення військ, щоб вести переговори про заручників.

Також журналісти поінформували, що сотні бойовиків палестинських терористичних угруповань із Сектора Гази пройшли спеціальну підготовку в Ірані незадовго до нападу на Ізраїль. Йдеться про навчання, яке відбулося у вересні поточного року.

Зауважимо, 27 жовтня Генеральна Асамблея Організації об'єднаних націй під час засідання ухвалила йорданську резолюцію. Вона закликає до гуманітарного перемир'я в Секторі Гази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 28.10.2023 20:57