Фото: suprotyv.com

Естонія передала Україні системи ППО Mistral: що відомо про цю зброю

Естонія передала Україні зенітно-ракетні комплекси Mistral. Це зброя малого радіуса дії із запасом ракет-перехоплювачів.

Про це повідомило у соцмережі X міноборони Естонії.

"До України доставлено системи ППО малої дальності Mistral та ракети, надані Естонією. Нумо продовжувати підтримку українських борців за свободу. Разом ми зможемо зупинити російську агресію", — пише естонське міноборони.

ЗРК Mistral: що про них відомо

Mistral — це переносні зенітно-ракетні комплекси, вироблені у Франції. Україна застосовує їх у боях із 2022 року. Система здатна вражати повітряні цілі за шість секунд та в радіусі чотирьох кілометрів.

Для приведення комплексу у бойовий стан достатньо близько однієї хвилини. Час перезаряджання — 30 секунд, від натискання на спуск до старту ракети — до п'яти секунд. Головка самонаведення ракети здатна захоплювати та супроводжувати цілі типу "літак" на дальностях понад шість кілометрів і "вертоліт" — понад чотири кілометри (навіть на зустрічних курсах).

Похибка наведення ракети становить всього один метр. Підрив на такій відстані від цілі осколково-фугасної бойової частини ракети масою три кілограми, що містить кілька десятків вольфрамових кульок, призводить до гарантованого ураження об'єкта.

Варто зазначити, що раніше Естонія передавала ЗСУ ракети протитанкового ракетного комплексу Javelin, гаубиці, артилерію, протитанкові міни, протитанкові гранатомети, міномети, транспортні засоби, засоби зв’язку, польові госпіталі (у тому числі у співпраці з Німеччиною, Нідерланди, Норвегія та Ісландія), медичне приладдя, засоби індивідуального захисту (шоломи тощо) та пакети з сухим кормом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Естонія внесе до Фонду підтримки української енергетики додаткові кошти. Йдеться про 400 тисяч євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.07.2024 15:59