ФАО допоможе Україні подолати стійкість до антибіотиків

19 БЕРЕЗНЯ 2019 21:24

Стійкість до протимікробних препаратів або антимікробну резистентність - зростаюча глобальна проблема, яка потребує втручання як на міжнародному, так і на регіональному та національному рівнях.

Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (ФАО) запускає на Україні новий проект по боротьбі з цим явищем. Презентація проекту проходить з 19 по 22 березня за участю профільних міністерств, представників приватного сектора і наукових кіл, повідомляє UN.

Антибіотики грають найважливішу роль в зниженні рівня захворюваності та смертності як серед людей, так і серед тварин. Однак виникнення нових штамів мікроорганізмів, стійких до цих препаратів, з часом призводить до зниження їх ефективності.

В рамках проекту ФАО Україна зобов'язується прийняти ряд заходів щодо впровадження раціонального використання протимікробних препаратів в медицині, ветеринарії і харчової промисловості - відповідно до кращих міжнародних стандартів.

Один з ефективних способів захисту здоров'я людини, підкреслюють експерти ФАО, - запобігання розвитку стійкості до антибіотиків у домашньої худоби.

Багато країн, у тому числі Нідерланди, уже вжили необхідних заходів і заборонили використання антибіотиків для профілактики хвороб тварин, а також в якості стимулятора росту.

«Використання антибіотиків значно скоротилося за рахунок відносно простих заходів, таких як поліпшення гігієни та якості питної води. Дослідження показали, що це не вплинуло на продуктивність і прибуток фермерських господарств , - розповідає експерт з Нідерландів Каролайн Спаас.

Разом з тим, в ФАО попереджають, що такі заходи можуть привести до зростання цін на продовольство.

Економіка, 19.03.2019 21:24