Фото: ДБР

Фінансували терористів "ДНР": підприємцям з Житомирщини повідомили про підозру

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозри підприємцям з Житомирщини, які в обхід законодавства купували продукцію у самопроголошеній "ДНР" та продавали її на українському ринку. Зокрема, справу порушено проти організатора схеми, а також одного із директорів та головного бухгалтера приватного підприємства області.

Як повідомили у прес-службі правоохоронного відомства, вони фактично фінансували незаконну терористичну організацію, підконтрольну Росії.

Слідство встановило, що організатори у травні 2017 року створили сім фірм у різних регіонах України, а директорами зробили підставних осіб. Ділки нібито укладали договори із фірмами РФ на купівлю ливарної продукції, а саме — обладнання для гірничодобувної та гірничо-переробної промисловості. Проте, товар насправді виготовлявся на території так званої "ДНР". Аби обійти українське законодавство, зловмисники перевантажували продукцію у місті Таганрог Ростовської області РФ, а у сфальсифікованих документах вказували іншого виробника.

"Працівники ДБР встановили, що зловмисники діяли за попередньою домовленістю із підприємствами, що перебувають на тимчасово окупованій території. Злочинна діяльність була зупинена до повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року. Тоді СБУ провела обшуки на підприємствах. Наприкінці 2022 року прокуратура передала це провадження до ДБР", — йдеться у повідомленні Бюро.

Вказується, що комерсанти встигли укласти 13 контрактів на загальну суму в майже 50 млн грн. Частину прибутку вони сплачували у вигляді податків до так званого "Міністерства доходів та зборів ДНР". А надалі кошти використовувались для фінансування незаконних військових формувань терористичної організації.

"Троє ділків підозрюються у фінансуванні тероризму, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 258-5 КК України). Їм може загрожувати до 10 років позбавлення волі", — наголошують у ДБР.

Нагадаємо, наприкінці квітня Держбюро розслідувань арештувало вилучене у російських комерсантів майно (півтисячі тонн сталевої продукції) на 4 млн грн. Його передали в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 02.05.2023 14:03