Олександр Павлюк. Фото: Вікіпедія

Генерал Павлюк пояснив, чи можна було врятувати Маріуполь від окупації

Місто Маріуполь на Донеччині не можна було врятувати від окупації країною-терористом, оскільки армія ворога в кілька разів перевищувала українські сили.

Про це заявив командувач Сухопутних військ Збройних сил України, генерал-лейтенант Олександр Павлюк в інтерв'ю проекту "Радіо Свобода" "Донбас Реалії".

"Це (врятувати Маріуполь, ред.) було неможливо, тому що перевага противника була десь від одного до семи, до десяти, яку противник зібрав на тому напрямку. Для прориву мені потрібно було три-чотири бригади як мінімум, щоб провести контрударну операцію", сказав Павлюк.

За словами генерал-лейтенанта, у нього одна була неповна бригада, яку він зняв із переднього краю.

"З огляду на удар із півночі, мені потрібно було врятувати, тому що якби вони виконали своє завдання, то знову ж таки десять бригад були б в оточенні", наголосив він.

Військовий зазначив, що маріупольське угруповання врятувало південь від повного відрізання України від Чорного моря.

"Ударне угруповання ми не змогли зробити, тому що пішло інше угруповання, яке з боку Харківської області знову противник перегрупував, зосередив і через Ізюм завдав нового удару нам у спину. Я змушений був цією бригадою закрити й цю щілину, яку вони знайшли. Бригада чудово впоралася", розповів він.

Павлюк також пригадав події, які відбувалися у населеному пункті Волноваха, з якого противник міг би провести контрудар у бік Маріуполя.

"Вона (Волноваха, ред.) протягом тижня переходила щоденно з рук в руки. Її просто зрівняли з землею, тому що Волноваха це був ключовий населений пункт, з якого ми могли провести контрудар у бік Маріуполя. І противник зробив все, щоб вибити наші війська. Десь протягом тижня, а то і десяти днів йшов бій саме за Волноваху, переходячи від нас до них і навпаки. Але перевага, все ж таки, величезна в силах і засобах змогла надати їм можливість тримати Волноваху",  наголосив військовий.

Нагадаємо, зранку 19 лютого в окупованому Маріуполі пролунала серія вибухів. В районі селища Рибацьке, ймовірно, збито російський літак. За даними Telegram-каналу "Спротив Маріуполя", жителі міста скаржаться на вибухи у різних районах міста, а окупанти при цьому повідомляють про роботу протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.02.2024 10:27