Фото: наслідки землетрусу у Туреччині Джерело: соцмережі

Гірше, ніж у Туреччині: Греції пророкують найсильніший за всю її історію землетрус

Дослідники спрогнозували, що на Грецію незабаром очікує найсильніший в історії країни землетрус. Зокрема, очікується, що підземні поштовхи можуть сягати 8,5 балів.

Про це повідомляє Ta Nea.

Зазначається, що місцеві вчені Константинос Синолакіс та Костас Папазакос вивчили історію сейсмічної активності в Греції та обставини землетрусів у Туреччині й Сирії. Відтак, за прогнозами експертів, скоро Греція постраждає від катаклізму не меншої сили. За словами Синолакіса, сильні землетруси стаються в країні раз на 600 років.

"Останній великий землетрус на Криті стався в 1403 році, і, за моїми оцінками, такі землетруси стаються кожні 600−800 років. Ми вже перебуваємо на порозі землетрусу силою близько 8,5 балів за шкалою Ріхтера", — заявив Синолакіс.

Костас Папазакос, професор Університету Аристотеля в Салоніках, погодився з ним. Він також згадав про частоту землетрусів у Греції, однак зазначив, що час наступного передбачити неможливо.

До того ж, грецькі вчені зауважують, що їхні прогнози не варто сприймати як передбачення. Це радше попередження, на яке варто звернути увагу владі, щоб встигнути підготувати населення.

Землетруси у Туреччині

Вранці 6 лютого Туреччину сколихнув землетрус магнітудою 7,8. Вже відомо про понад 13 тисяч загиблих і десятки тисяч поранених. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив тримісячний надзвичайний стан у десяти провінціях, які найбільше постраждали від землетрусу. У країні також оголосили семиденну жалобу у зв'язку з трагедією.

Відомо також, що внаслідок землетрусів у Туреччині геологічний щит зрушився на три метри. Загальна величина розлому склала щонайменше 150 кілометрів. Президент Національного інституту геофізики та вулканології Італії (INGV) Карло Дольоні пояснив, що "це ніби Туреччина зрушила на південний захід". За словами Дольоні, загальна величина розлому склала щонайменше 150 кілометрів, "все сталося за кілька десятків секунд".

Нагадаємо, кількість загиблих внаслідок землетрусів у Туреччині вранці 10 лютого зросла до 18,3 тисячі осіб.

Раніше українське посольство в Туреччині розшукало шістьох українців, які не виходили на зв‘язок після землетрусу. У деяких зруйноване житло.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.02.2023 23:10