Фото: Роман Гладкий. Джерело – "Думська"

Гладкого звільнили з керівної посади Сил безпілотних систем: хто став його наступником

У командуванні Сил безпілотних систем відбулись кадрові зміни. Замість Романа Гладкого, який став фігурантом скандалу після призначення начальником штабу, його наступником призначено колишнього командира 28 окремої механізованої бригади полковника Олексія Халабуду.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на Міністерство оборони.

"За результатами перевірки, проведеної Службою безпеки України, було встановлено, що подальше перебування Романа Гладкого на посаді начальника штабу Сил безпілотних систем Збройних сил України є неможливим. У зв’язку з цим 14 жовтня 2024 року він був звільнений із займаної посади і переведений на посаду офіцера резерву батальйону резерву", — йдеться у повідомленні Міноборони.

У відомстві також зазначили, що це рішення було ухвалене після дотримання всіх необхідних процедур і ретельної перевірки, з метою підвищення ефективності роботи підрозділу та його здатності відповідати сучасним викликам.

Як повідомили джерела в Міноборони, новим начальником штабу Сил безпілотних систем став полковник Олексій Халабуда, колишній командир 28-ї окремої механізованої бригади українських Збройних сил.

Створення Сил безпілотних систем: що відомо

Сили безпілотних систем (СБС) — це перший у світі рід військ, що використовує в своїй бойовій роботі повітряні, морські надводні та підводні, наземні безпілотні та роботизовані системи.

У лютому 2024 року президент Володимир Зеленський доручив створити найновіший в Україні рід військ — Сили безпілотних систем. 

7 травня 2024 року Кабінет міністрів підтримав проект указу президента, напрацьований Міноборони спільно з Генштабом, про створення СБС. А вже 25 червня цього року гарант підписав указ про створення СБС.

Кабінет міністрів на засіданні уряду 20 серпня схвалив законопроект, що утверджує існування Сил безпілотних систем, а також виділив 24 мільярди гривень на закупівлю безпілотників для Сил безпеки й оборони.

Нагадаємо, капітана першого рангу Романа Гладкого призначили начальником штабу Сил безпілотних систем. Проте з однієї з його попередніх посад — начальника штабу Військово-морських сил ЗСУ — його звільнили на тлі скандалу. Як раніше зазначали ЗМІ, його дружина нібито має громадянство Росії та живе в окупованому Криму, а донька брала участь у змаганнях із плавання за Центральний спортивний клуб російської армії.

Своєю чергою, у Силах безпілотних систем стали на захист Гладкого та запевнили, що він має відповідний досвід та освіту, а також пройшов усі необхідні перевірки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.10.2024 20:53