Глава ООН закликав продовжувати справу колег, які загинули 15 років тому в Багдаді

18 СЕРПНЯ 2018 01:39

Згадуючи 22 колег, які загинули в ході «жахливого теракту» в представництві ООН в Багдаді 15 років тому, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш наголосив, що кращий спосіб віддати данину пам'яті загиблим - це продовжувати їх місію і відправлятися в «гарячі точки» планети, щоб зробити їх безпечніше.

В ході церемонії покладання вінка в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в п'ятницю глава ООН нагадав усім присутнім про головний принцип ООН: бути поруч зі страждаючими, щоб полегшити їхні муки. Саме цей принцип втілили в життя загиблі в Багдаді.

Після хвилини мовчання глава ООН додав, що загиблі співробітники ООН «принесли найбільшу жертву заради цінностей, закладених в Статуті ООН, і заради народу Іраку».

Церемонія проходила перед меморіалом, присвяченим жертвам теракту, де під склом - теж «поранений» прапор ООН, який майорів колись над будівлею представництва в Багдаді. На стіні - імена загиблих.

«Я особисто був близько знайомий з деякими з цих колег, включаючи главу Місії - Сержіу Вієйру ді Меллу, - зазначив Генеральний секретар. - У мене була можливість близько спілкуватися з ним під час його роботи в Тиморі-Лешті, де він зіграв ключову роль у відновленні свободи в країні і трансформації Тимору-Лешті в благополучне незалежна держава».

19 серпня 2003 року терорист-самогубець направив вантажівку, начинену вибухівкою, на будівлю представництва ООН в Багдаді. Це був перший теракт таких масштабів, об'єктом якого була Організація Об'єднаних Націй. Генеральний секретар з жалем зазначив, що і сьогодні «співробітники ООН нерідко стають мішенню для тих, хто хоче послабити і залякати їх».

Робота ООН завжди буде пов'язана з ризиком, визнав Гутерріш і заявив, що продовжить роботу по зміцненню безпеки співробітників ООН.

«Блакитний прапор ООН гордо майорить завдяки мужнім жінкам і чоловікам, які несуть його в найвіддаленіші куточки світу. Пам'ять про гуманітарні працівниках, миротворців, військових і цивільних службовців, які віддали свої життя, назавжди залишиться в наших серцях», - заявив він.

Світ, 18.08.2018 01:39