Фото: Офіс президента

Байден вшанував пам'ять загиблих українців під час Голодомору

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден вшанував пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років, та порівняв дії сталінського режиму з політикою Путіна, коли Кремль продовжує використовувати продовольство та смерть задля власної вигоди.

Відповідна заява американського президента оприлюднена на сайті Білого дому.

"Ми шануємо похмурі роковини Голодомору в той час, як хоробрий український народ продовжує боронити свою свободу та суверенітет України від жорстокої загарбницької війни Росії. Дев’яносто років тому нелюдська політика Йосипа Сталіна та радянського режиму створила "голодну смерть". Мільйони українців — чоловіків, жінок і дітей — постраждали та померли від голоду в 1932-1933 роках через штучний голод", — йдеться в заяві Байдена.

Президент США додав, що в 90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років "ми пам’ятаємо та вшановуємо всіх борців проти тиранії, як тих хто загинув, так і тих, хто продовжує боротися".

"Ми також знову зобов’язуємося запобігати стражданням, захищати фундаментальні свободи та реагувати на порушення прав людини, коли б і де б вони не відбувалися. Ми єдині з Україною", — сказано також в заяві Байдена.

Американський лідер наголосив, що українська сільськогосподарська інфраструктура знову стає мішенню — цього разу з боку Путіна в рамках його прагнення до завоювань та панування.

"Російські сили прагнуть знищити економіку та незалежність України, навмисно завдаючи шкоди полям і руйнуючи українські зерносховища та порти. Це не просто атака на економічну безпеку України, це цинічний напад на продовольчу безпеку всюди. Путін завдає шкоди найуразливішим громадам світу заради прибутку Росії", — заявив Байден.

Нагадаємо, 25 листопада в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів. Цей День пам'яті відзначають щороку у четверту суботу листопада на підставі указів президента 1998 та 2007 років. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.11.2023 22:27