Голова Центробанку ЄС виступила проти американського плану передачі Україні заморожених активів Росії, — FT

Президент Європейського центрального банку Крістін Лагард розкритикувала ідею використання заморожених активів Росії для фінансування військової допомоги Україні. За її словами, це є порушенням міжнародного права. 

Як повідомляє видання Financial Times, слова Лагард вказують на трансатлантичний розкол, адже Вашингтон підтримав ідею конфіскації всіх резервів і передачі їх Україні, а європейські чиновники побоюються, бо схильні вважати, що це призведе до порушення міжнародного права. 

"Я бачила чотири різні схеми або пропозиції, щоб обійти те, що багато юристів або адвокатів — зокрема в деяких адміністраціях цієї країни — вважають дуже серйозною юридичною перешкодою, яка може бути витлумачена як порушення правового міжнародного порядку. Перехід від заморожування активів до їхньої конфіскації, до розпорядження ними — це те, що необхідно розглянути дуже ретельно", — заявила Лагард.

Вона вважає за потрібне, щоб Росія заплатила власним коштом за відновлення України, але при цьому попередила, що використання заморожених активів держави-агресора може спричинити "порушення міжнародного права, яке ви хочете захистити і яке ви хотіли б, щоб Росія поважала".

Нагадаємо, що 16 квітня Парламентська асамблея Ради Європи підтримала використання заморожених російських активів для відбудови України: основні положення резолюції. Йдеться про 300 мільярдів доларів російських державних активів, які зараз заморожені низкою держав.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.04.2024 16:17
Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine