Фото: СБУ

"Готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині": СБУ затримала диверсанта

Служба безпеки України (СБУ) викрила агента російської воєнної розвідки, який займався підготовкою повітряних атак Росії на територію Черкаської області. Головним завданням зловмисника було виявлення вузлових залізничних станцій, які залучені у переправленні військової техніки Збройних сил України на фронт.

Про це повідомляє прес-служба управління СБУ в Черкаській області на сторінці у Facebook.

Встановлено, що окупанти через свого агента сподівались отримати точні координати складів з озброєнням та боєприпасами українських військ. Крім того, агресора цікавили локації військових шпиталів, де проходять лікування поранені воїни Сил оборони.

"Загарбники збиралися використати цю інформацію для планування ракетно-дронових ударів по українських об’єктах", йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у такий спосіб рашисти сподівалися "перерізати" шляхи постачання зброї та боєприпасів для ЗСУ на передову, а також завдати вогневого ураження по місцях найбільшого зосередження особового складу українських військ.

Втім, правоохоронні органи спрацювали на випередження викрили російського агента, задокументували його злочинні дії та затримали у власному помешканні. Також вдалося своєчасно поінформувати командування Сил оборони для убезпечення підрозділів українських військ.

 сбу затримала на черкащині російського агента

Фото: СБУ

У ході розслідування встановлено, що фігурантом є 45-річний уродженець Луганщини, який у квітні 2022 року переїхав до Черкащини як переселенець зі сходу України. На початку 2024 року його дистанційно завербував представник головного управління генштабу Збройних сил Росії (відомого як ГРУ).

Відомо, що за кожне виконане завдання фігурант отримував від російського ГРУ грошову винагороду, яка надходила на його банківський рахунок. Під час обшуків у помешканні затриманого вилучено мобільний телефон із доказами його листування з російською розвідкою та банківську картку, на яку надходили ворожі кошти.

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Чоловік наразі перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, днями працівники Служби безпеки України затримали інформатора російських спецслужб, який коригував повітряні удари Росії по критичній інфраструктурі Харкова. Зловмисником виявився 58-річний місцевий житель, ідеологічний прихильник рашизму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 19.02.2024 11:55