Фото: "Вікіпедія"

Греція може передати Україні понад 30 винищувачів F-16, — ЗМІ

Греція має намір вивести з експлуатації 32 старі винищувачі F-16 Block-30. Літаки можуть бути направлені в Україну.

Про це повідомило видання Al Jazeera з посиланням на джерела.
 
Як наголосили журналісти, Україна не одразу зможе отримати ці винищувачі, адже спочатку Греція продасть їх Сполученим Штатам Америки, де їх модернізують, а вже після цього відправлять в Україну.

Однак, за словами представника ВПС Греції, продаж 32 винищувачів F-16 створить велику прогалину у військово-повітряних силах країни.

"На жаль, через наших сусідів ми зобов'язані мати дуже потужні збройні сили. Продаж 32 винищувачів F-16 ... відкриє велику діру у військово-повітряних силах. ... Повинен бути кворум з близько 200 літаків, чого не може бути з більш сучасними і дорогими винищувачами", — сказав інженер грецьких ВПС на умовах анонімності.

За даними видання, свої оборонні можливості Греція планує зберегти шляхом придбання нових та модернізації наявних літаків. Зокрема, комітет Конгресу США дозволив Греції купити до 40 багатоцільових літаків п'ятого покоління F-35.

Також країна має намір модернізувати 82 F-16 до стандарту Block-70 та придбати у Франції 24 винищувачі Rafale четвертого покоління.

Нагадаємо, 10 липня державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен повідомляв, що Україна найближчим часом отримає літаки F-16 від Нідерландів та Данії. Довгоочікувані винищувачі уже перебувають у дорозі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.07.2024 07:55