Сергій Кислиця. Фото: Представництво України в ООН

Гутерреш не повинен взаємодіяти з особами, які мають ордер на арешт від МКС, — Кислиця

Постійний представник України при Організації Об'єднаних Націй Сергій Кислиця заявив, що генеральний секретар організації Антоніу Гутерреш не повинен був зустрічатися із російським диктатором Володимиром Путіним під час саміту БРІКС у Казані, адже це суперечить лінії ООН щодо підтримки роботи Міжнародного кримінального суду. 

У своєму дописі в соцмережі X постпред України наголосив, що з боку генсека зустріч із особами, які мають ордер на арешт МКС, заборонена.

"У 2013 році Генеральний секретар ООН Бан Кі-мун видав керівні вказівки, що регулюють будь-яку потенційну зустріч між представником секретаріату ООН та особою, щодо якої видано ордер на арешт МКС", — зауважив Кислиця.

Посадовець зазначив, що, згідно з правилами, не повинно бути жодних зустрічей міжнародних лідерів, прийомів, фотосесій чи участі в урочистостях з особами, на яких накладено ордери.

"Відповідно до керівних вказівок, генсек та його заступники можуть час від часу вступати в прямий контакт з такою особою лише "з метою вирішення фундаментальних питань", що впливають на здатність ООН та її різних підрозділів, програм і фондів здійснювати свій мандат у відповідній країні, у тому числі з життєво важливих питань безпеки", — додав Кислиця.

Він також зазначив, що може статися так, що особи, щодо яких є ордер Міжнародного кримінального суду, будуть цілеспрямовано добиватимуться зустрічі з офіційними особами ООН для того, щоб продемонструвати свою зневагу до МКС та спробувати підірвати його авторитет.

"Угода щодо відносин між ООН і МКС вимагає, що ООН має утримуватися від будь-яких дій, які можуть перешкоджати діяльності Суду та його різних органів, включаючи прокурора, або підірвати авторитет їхніх рішень", — наголосив постпред. 

Нагадаємо, 23 жовтня Гутерреш прибув до російської Казані для участі у саміті БРІКС, де провів зустріч з російським диктатором Володимиром Путіним. У Казані росіяни зустрічали Гутерреша "хлібом і сіллю". Зокрема, у мережі навіть з'явилося фото, як генсек ООН радо куштує російський коровай.

Водночас 25 жовтня AFP News Agency, посилаючись на джерела в Офісі президента України, заявило, що Володимир Зеленський відхилив візит генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреша до Києва. Відповідне рішення може бути пов'язане з візитом посадовця до Росії на саміт БРІКС. Натомість в ООН спростували заяви видання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.10.2024 19:34