Фото: Telegram-канал Ігоря Терехова

Харків ризикує стати "другим Алеппо", — Терехов

Харків ризикує стати "другим Алеппо", якщо політики США не проголосують за нову військову допомогу, щоби допомогти Україні отримати протиповітряну оборону. Вона необхідна для запобігання атак Росії.

Про це міський голова Харкова Ігор Терехов сказав виданню The Guardian.

Він зазначив, що Росія змінила тактику, намагаючись знищити електропостачання міста та тероризувати його 1,3 мільйона мешканців, обстрілюючи житлові райони. При цьому люди зазнавали позапланових відключень електроенергії на години поспіль.

Міський голова другого за величиною міста в Україні додав, що пакет військової допомоги США на 60 мільярдів доларів, який зараз зупинився в Конгресі, має "вирішальне значення для нас", і закликав Захід знову зосередитися на війні в Україні.

"Нам потрібна ця підтримка, щоби не допустити, щоб Харків став другим Алеппо", — наголосив Терехов, маючи на увазі сирійське місто, яке інтенсивно бомбили російські та сирійські урядові сили в розпал війни в Сирії десять років тому.

Журналісти зазначили, що 22 березня російські напади знищили електростанцію на східній околиці міста, а також усі її підстанції; через тиждень офіційні особи визнали, що другий завод на південний схід від міста ліквідовано під час тієї ж атаки.

Електропостачання в місті, яке розташоване неподалік від кордону з Росією, перервало чергове бомбардування цього тижня, в результаті метро ненадовго зупинилося. Мешканці кажуть, що в центрі міста зазвичай є декілька годин на день зі світлом, хоча на околицях ситуація краща.

Діти навчаються або онлайн, або в підземних школах. Водопостачання продовжується, але Терехов сказав британським медівникам: є занепокоєння, що російські військові можуть знову перейти до цілеспрямованих обстрілів, які вплинуть і на це.

Нагадаємо, 13 квітня видання Financial Times повідомило з посиланням на українських і західних офіційних осіб, що Росія готується до нового масштабного наступу влітку на Сході та Півдні України. Під загрозою перебувають Донецька, Херсонська, Луганська та Запорізька області. Також аналітики не виключають штурми у напрямку Харкова та спроби захопити Київ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.04.2024 15:24