Фото: ОП

Хороші домовленості щодо зброї, посилення регіону і не тільки: Зеленський повідомив деталі плідного візиту до Румунії

Президент Володимир Зеленський повідомив про результати офіційного візиту до Румунії. Він зазначив, що є "хороші домовленості" щодо зброї.

Про це глава держави повідомив під час звернення.

Посилення військової допомоги

"Є хороші домовленості щодо зброї. Я не можу зараз розкривати всього, але снаряди — плюс, посилення ППО — плюс. Деякі речі ще готуємо. Вони будуть потужними. У Румунії створюється Центр підготовки пілотів для F-16, і українські пілоти будуть серед перших, хто навчатиметься", — сказав глава держави.

За словами очільника держави, Україна і Румунія переходять на рівень стратегічного партнерства.

"За цим політичним формулюванням — дуже чіткий сенс. Як сказав мені президент Клаус Йоханніс, ми можемо покладатися на Румунію. Румунія точно може покладатися на Україну. Ми разом значно посилимо наш регіон. Уже робимо критичний внесок у глобальну продовольчу безпеку завдяки співпраці в дунайських портах і на сході Чорного моря. Буде більше співпраці", — пояснив Зеленський.

Розширення транспортних коридорів

Гарант наголосив, що країни розширюють "транспортні коридори".

"Розширюємо наші транспортні коридори, буде більше робочих місць і економічних можливостей. Сьогодні підписали спільну заяву президентів, яка окреслює, як ми будемо далі рухатися. Вже незабаром відкриємо рух — нову гілку залізниці через Молдову, яка стане новим транспортним коридором", — сказав він.

Переговори щодо членства в ЄС

Також президент додав, що Україна разом із Молдовою наближається до початку переговорів щодо членства в Євросоюзі — за повної підтримки Румунії.

"В румунському парламенті більшість — за нас. Уряд Румунії – вже найближчими тижнями ми готуємо спільне засідання урядовців України та Румунії. Наші стратегічні відносини — це нова сила для всього Чорноморського регіону. Якщо вдасться реалізувати все те, що нами заплановано зараз і над чим працюватимуть наші команди, у цій частині Європи з’явиться нове джерело економічного та безпекового розвитку", — сказав Зеленський.

Нагадаємо, 10 жовтня президент Володимир Зеленський зустрівся зі своїм румунським колегою Клаусом Йоханнісом у Бухаресті. Лідери провели плідні та змістовні перемовини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.10.2023 21:50