Затримання зрадника в Одесі. Джерело: СБУ

Хотів стати нардепом в Україні, аби шпигувати для Росії: СБУ затримала зрадника в Одесі

Служба безпеки України затримала в Одесі зрадника, який хотів балотуватися до Верховної Ради України, щоби шпигувати для ФСБ. Він збирав розвідувальні дані та готував диверсії на території регіону.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"Останній місяць він активно займався "розкруткою" власного образу як потенційного кандидата в народні депутати України. Для цього вступив до місцевої громадської організації, яка займається питаннями екології, а також розмістив свою політичну рекламу на декількох пасажирських автобусах, що курсують містом", — йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що гроші на обидва "проекти" виділила російська спецслужба. Окремо він також запросив для себе винагороду в 5,5 тисячі американських доларів щомісяця.

Задокументовано, що російський агент намагався виявити локації протиповітряної оборони та засобів берегової оборони міста, в тому числі протикорабельних комплексів ЗСУ.

Працівники СБУ затримали чоловіка «на гарячому» під час виконання ним дорозвідки місцевості поблизу одного з українських об’єктів. Затриманим є місцевий мешканець, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у жовтні цього року. Тоді ж отримав оперативний псевдонім — "Мазепа".

"Для фото- та відеофіксації "потрібних" об’єктів він придбав на чорному ринку спеціальний пристрій прихованої зйомки. Отримані відомості передавав через популярний месенджер, а щоб максимально замаскувати «сеанси» зв’язку, використовував різні телефонні номери й акаунти. Згодом написав заяву на вступ до кремлівської партії "Єдина Росія" та в разі захоплення регіону сподівався увійти до керівної ланки окупаційної адміністрації", — зазначили в СБУ.

Під час обшуку за місцем проживання затриманого виявлено мобільний телефон із доказами комунікації з агресором. Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру. Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, що 5 грудня Служба безпеки України затримала колишнього заступника голови громади на Сумщині. Він виявився російським агентом, для контакту з куратором пройшов "полон" у рашистів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.12.2023 12:56