Затримання російського агента. Джерело: СБУ

СБУ викрила на Сумщині "законсервованого" російського агента: йому загрожує довічне ув’язнення

Служба безпеки України затримала колишнього заступника голови громади на Сумщині. Він виявився російським агентом, для контакту з куратором пройшов "полон" у рашистів.

Про це повідомила прес-служба СБУ. "Законсервованого" агента ФСБ, який збирав розвідувальні дані на прикордонній території Сумщини, викрила контррозвідка.

"Його завербували ще до початку повномасштабного вторгнення Росії. А до травня 2022 року він працював на посаді заступника однієї з об’єднаних територіальних громад регіону", — йдеться в повідомленні.

Коли частину Сумщини окупували, зловмисник виїхав до Росії через ворожий блокпост. На території країни-агресора він зустрівся зі своїм куратором із ФСБ, від якого отримав завдання щодо розвідувально-підривної діяльності в Україні. За декілька днів повернувся до прикордонного району, частина якого ще перебувала під окупацією, а своє зникнення пояснював начебто перебуванням "у полоні" в рашистів.

"За завданням куратора він, перебуваючи на посаді заступника голови громади, продовжив збирати інформацію про місця переміщення й озброєння українських захисників у прикордонні. Згодом для розширення своїх можливостей звільнився з посади та влаштувався до місцевої агрофірми. Під виглядом робочих поїздок розвідував інформацію для окупантів. Зокрема, дізнавався місця базування підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії, які залучені до оборони північно-східних рубежів України. Крім того, використовуючи особисті зв’язки, збирав персональні дані командирів військових частин та очільників місцевих громад", — пояснили в СБУ.

Контррозвідники затримали зрадника під час спроби передати геолокації декількох підрозділів Сил оборони. Цю інформацію агресор збирав для підготовки нових повітряних атак і диверсійних вилазок на Сумщину.

"Затриманому повідомлено про підозру за державну зраду, вчинена в умовах воєнного стану. Він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення", — підсумували в Службі безпеки України.

Нагадаємо, що наприкінці листопада Служба безпеки України спільно з Нацполіцією ліквідувала ще два канали нелегального збуту зброї та боєприпасів. Вони діяли в Рівненській та Івано-Франківській областях. Два ділки намагалися продати криміналітету арсенал бойових засобів ураження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.12.2023 11:15