Затримання продавців зброї. Джерело: СБУ

СБУ затримала двох ділків, які хотіли продати російську "трофейну" зброю та вибухівку (фото)

Служба безпеки України спільно з Нацполіцією ліквідувала ще два канали нелегального збуту зброї та боєприпасів. Вони діяли в Рівненській та Івано-Франківській областях.

Про це повідомила прес-служба СБУ. Там розповіли, що затримали двох ділків, які намагалися продати криміналітету арсенал бойових засобів ураження.

"Серед вилученого — детонувальний шнур із вибухівкою, протитанкове озброєння, бойові гранати й автомати Калашникова російського виробництва", — зазначили в СБУ.

Зокрема, на Рівненщині затримали торгівця "трофейною" зброєю, яку він отримував через власні зв’язки з місць колишніх боїв у звільнених районах на сході та півдні України. Зразки російського озброєння він зберігав за місцем постійного проживання, а доставлення "товару" потенційним покупцям здійснював на власному авто.

Під час обшуків у затриманого вилучено:

  • автомат Калашникова АК-12;
  • чотири гранати типу Ф-1, РГО та РГН;
  • понад пів тисячі набоїв до стрілецької зброї різного калібру.

"Потрапляння зброї у незаконний обіг могло призвести до загострення криміногенної ситуації та розхитування внутрішньополітичної ситуації поблизу українсько-білоруського кордону", — наголосили в Службі безпеки України.

На Прикарпатті викрито ще одного зловмисника — мешканця Коломиї, який намагався продати криміналітету три автомати АК-74 та пістолет Стєчкіна з набоями.

Крім того, під час обшуків у нього виявили майже 50 метрів детонувального шнура з вибухівкою, бойові гранати, глушники до стрілецької зброї та бронебійні боєприпаси. Увесь арсенал він зберігав у схроні, який облаштував у недобудованій споруді поблизу приватного будинку одного зі своїх родичів.

"Обидвом чоловікам повідомлено про підозру за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Вони перебувають під вартою. За викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів і притягнення винних до відповідальності. Їм загрожує до семи років ув’язнення", — підсумували в СБУ.

Нагадаємо, що, за даними платформи для роботи з відкритими даними "Опендатабот", від початку повномасштабного вторгнення кількість викраденої та втраченої зброї різко зросла. Загалом за неповних два роки втратили та викрали понад 178 тисяч одиниць зброї.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 29.11.2023 15:41