Затримання настоятеля УПЦ (МП). Джерело: СБУ

Вихваляв терористів Захарченка, "Гіві", "Моторолу": на Вінниччині СБУ викрила священника московського патріархату

Служба безпеки України викрила злочинні дії настоятеля одного з храмів Вінницької єпархії Української православної церкви Московського патріархату. Він заперечував збройну агресію Росії та виправдовував тимчасову окупацію частини України.

Про це повідомила прес-служба СБУ. На власному Telegram-каналі настоятель повторював наративи Кремля про "громадянську війну" в нашій державі та вихваляв колишніх ватажків терористичної організації "ДНР" Олександра Захарченка, "Гіві" та "Моторолу".

Також клірик поширював "авторські" коментарі, в яких намагався дискредитувати українських військових і ображав релігійні почуття представників різних конфесій.

"Для підготовки деструктивного контенту використовував публікації пропагандистських інтернет-ресурсів Росії, в тому числі офіційний сайт Російської православної церкви. Крім того, протоієрей розповсюджував антиукраїнську агітацію під час проповідей і спілкування з парафіянами церкви", — йдеться в повідомленні.

Під час обшуків за місцем проживання клірика виявлено мобільні телефони та комп’ютери з доказами підривної діяльності на користь Росії. Експертизи підтвердили факти його злочинної діяльності проти нашої держави.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки України повідомили клірику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників;
  • дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

Фігурант переховувався від правосуддя на території декількох областей України, але в результаті оперативних дій Служба безпеки України встановила його місцезнаходження та затримала. Йому обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочинів.

Нагадаємо, що на початку листопада в селі Шебутинці Дністровського району Чернівецької області священник Української православної церкви московського патріархату не хотів відчиняти двері до вівтаря на похороні українського захисника. Це сталося під час відспівування місцевого мешканця, воїна Збройних сил України Анатолія Харабари.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.11.2023 11:08