Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Ідентифікація пенсіонерів: яка категорія українців може не проходити перевірку

В Україні пенсіонерам ідентифікацію потрібно проходити кожні шість місяців. Проте деякі громадяни можуть уникнути цієї процедури.

Про це повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики України.

Що таке ідентифікація?

Ідентифікація — це процедура встановлення особи одержувача пенсії. Ця норма є загальноприйнятою міжнародною практикою. В Україні вона діє на постійній основі та стосується всіх отримувачів пенсій та соціальних виплат. Мета ідентифікації — перевірити, чи дійсно кошти від держави отримує саме та особа, якій вони були призначені.

Хто має право не проходити ідентифікацію?

Для окремої категорії громадян норма проходження фізичної ідентифікації не застосовується. Так, протягом трьох останніх років виплата пенсій пенсіонерам, які стали ВПО до 24 лютого 2022 року, здійснювалася без проходження фізичної ідентифікації, з моменту введення в Україні карантину у зв‘язку з Covid-19. Наразі ця вимога відновлена і для них. Для інших вона діяла весь час.

Як пройти ідентифікацію?

Ідентифікацію потрібно проходити кожні шість місяців. При особистому зверненні до ПФУ треба мати із собою:

  • документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України або закордонний);
  • платіжну картку, на яку надходить пенсія (при ідентифікації АТ "Ощадбанк");
  • пенсійне посвідчення;

При віддаленій ідентифікації авторизація здійснюється людиною в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис" ("Дія ID"). 

Під час відеоідентифікації треба мати при собі документ, що посвідчує особу як отримувача виплати або як законного представника/помічника отримувача виплати, у випадку дитини — свідоцтво про народження дитини.

Нагадаємо, в Україні деякі пенсіонери мають право на виплати у розмірі до 15 347 гривень. Йдеться про учасників бойових дій, які мають інвалідність, отриману внаслідок війни.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.07.2024 16:54