Фото: Facebook-сторінка Юрія Ігната

Ігнат розповів, які об'єкти в Україні захищають гібридні системи ППО

Речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат заявив, що гідридні системи протиповітряної оборони найчастіше використовуються для прикриття інфраструктури та військових об'єктів України.

В ефірі телемарафону посадовець розповів, що гібридні ППО не є далекобійними, а тому як найкраще підходять для захисту саме таких об'єктів.

За його словами, практика поєднання радянських і західних озброєнь застосовувалася в Україні й раніше. Зокрема, практикувалося використання ракет західного виробництва та радянських літаків, які є в Україні.

"Ці системи, про які ми зараз говоримо, вони не є такими далекобійними. Можуть працювати десь до 15 кілометрів. Тому розраховувати на те, що ми можемо збивати на далеких відстанях, не доводиться. Але прикривати ними локально об'єкти інфраструктури, військові об'єкти чи щось інше — чому б ні", — зазначив Ігнат.

Ігнат додав, що в Україні також модернізують переносні зеніто-ракетні комплекси для мобільних вогневих груп. Йдеться про оснащення переносних зенітних комплексів тепловізійним обладнанням, щоб збільшити показник збиття.

Що відомо про гібридні системи ППО

Видання The New York Times повідомляло, Україна спільно зі Сполученими Штатами Америки створила гібридні системи протиповітряної оборони.  Американські офіційні особи називають цю програму FrankenSAM. Вона дозволяє запускати сучасні зенітні ракети західного калібру із модернізованих радянських пускових установок. Один варіант поєднує пускові установки "Бук" та ракети Sea Sparrow, інший — радянські радари та ракети Sidewinder. Вони пройшли випробування на військових базах у США та надійдуть на озброєння ЗСУ цієї осені.

Зазначається, що варіанти гібридних систем ППО пройшли випробування на військових базах у США та мали бути доставлені до України восени. У грудні США та Україна підписали декларацію про спільне виробництво зброї.

Нагадаємо, голова Мінстратегпрому Олександр Камишін 17 січня заявив, що Україна вперше застосувала саморобну систему протиповітряної оборони FrankenSAM, який по суті є гібридною системою ППО. З її допомогою українські захисники успішно знищили "шахед" на відстані дев'ять кілометрів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.01.2024 09:59