Історичний шанс чи велика корупція: про що насправді закон проти олігархів

24 ВЕРЕСНЯ 2021 16:37

На третьому році президентства Володимир Зеленський ухвалив закон, який назвав історичним шансом України.

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на BBC NEWS Україна.

Цей закон критикували не лише традиційні опоненти Володимира Зеленського, але й його відомі соратники. Та й сам український президент ще не так давно, здається, був зовсім не певен, що його починання завершиться успіхом.

Судячи з усього, розійшлись в оцінках цього закону і ті люди, яким він, власне, присвячений, - справжні українські олігархи.

Після палких дебатів його вдалося затвердити в першому читанні, але вже тоді цей документ в кулуарах парламенту називали сируватим. До другого читання - воно відбулося в четвер - депутати сумарно подали понад тисячу поправок.

За інших обставин це затягнуло б розгляд закону на кілька днів, а то і тижнів. Але тут президентська фракція партії "Слуга народу", що має більшість в парламенті, за підтримки кількох дрібних груп у Раді вирішила голосувати лише за ті одинадцять поправок, що затвердив профільний комітет - підконтрольний знову-таки "Слузі народу".

Обурення опозиціонерів, що наполягали на розгляді своїх поправок, проігнорували. А коли двоє депутатів від партії Петра Порошенка "Європейська солідарність" Ірина Геращенко та Микола Княжицький, що стояли поруч з головою засідання - першим віцеспікером Ради Русланом Стефанчуком, почали скандувати "Геть диктатуру!", а потім і "Лукашенко!", той відреагував "Лукашенко не прийде, він в іншій країні!" - і сам розсміявся від свого жарту.

Після нетривалого обговорення депутати проголосували за закон в цілому.

Депутати оваціями зустріли цифру "279" на табло Ради (для затвердження закону було достатньо 226 голосів). Окремо представників "Слуги народу" тішило те, що серед тих, хто проголосував за цей закон, було 229 представників президентської партії.

Відповідно до затвердженого в четвер закону, олігархом вважатимуть особу, що відповідає трьом з чотирьох наступних критеріїв:

  • бере участь у політичному житті (під цю ознаку підпадає вся політична верхівка держави - від депутатів Ради до президента, від губернаторів до членів уряду, а також особи, які фінансують діяльність політичних партій або проведення акцій з політичними вимогами);
  • має значний вплив на ЗМІ (йдеться про власників та співвласників друкованих та інтернет-ЗМІ, інформагентств, радіостанцій та телеканалів);
  • є власником компанії, що є суб'єктом природної монополії або має монопольне становище на загальнодержавному товарному ринку;
  • володіє активами, підтверджена вартість яких - щонайменше мільйон прожиткових мінімумів (приблизно 83 млн доларів).

Осіб, що відповідають "олігархічним" критеріям, внесуть до спеціального реєстру - відповідати за це буде Рада національної безпеки та оборони.

Особа, що потрапила до реєстру олігархів, відповідно до закону, не зможе:

  • фінансувати політичні партії, агітацію, мітинги і демонстрації з політичними вимогами;
  • брати участь у великій приватизації.

Крім того, олігархів зобов'яжуть щороку розміщувати у вільному доступі велику декларацію про свій майновий стан. Закон - вигідний з електоральної точки зору: соціологія показує, що українці олігархів, м'яко кажучи, не люблять.

Президентство Зеленського рухається до свого екватора, остаточної відповіді на запитання про повторне балотування чинний український лідер не дав, але боротьба з олігархами виглядає перспективною і довгограючою темою, яку можна експлуатувати і зараз, і щонайменше до 2024 року, коли в Україні мають відбутися наступні президентські вибори.

Ще в червні Зеленський закликав парламент проголосувати за закон про олігархів з нотками металу в голосі: мовляв, якщо Верховна Рада не ухвалить цей закон, він винесе його на всеукраїнський референдум, і "для когось це питання стане першим [питанням, яке Зеленський винесе на референдум], а для декого - останнім".

Тоді українські ЗМІ писали про чутки: якщо цей принциповий для президента закон провалять, він може навіть розпустити парламент.

Крім того, у непублічних розмовах представники української влади стверджували, що боротьба з корупцією і олігархізацією економіки - це ключові вимоги західних партнерів. Саме закон про олігархів чинна влада показувала б Заходу як доказ певних зусиль щодо вирішення цих проблем.

Політика, 24.09.2021 16:37