Історія успіху: як в Китаї за десять років відновили мільйони гектарів лісу

09 СІЧНЯ 2019 12:04

У 1980 році колись покриті лісом горбисті схили і родючі рівнини провінції Цзянси на півдні Китаю практично перетворилися в пустелю: через нещадне використання угідь ґрунт, в тому числі - рідкісний червонозем був практично знищений. Ерозія зробила її непридатною для землеробства, а часті зсуви тільки погіршували ситуацію. Однак завдяки урядовій програмі, розпочатої 30 років тому, вдалося повернути колишнє біо-різноманіття, а також відновити і навіть збільшити площу лісових масивів.

На верхівці пагорбів висаджували ліс, на схилах - цитрусові дерева, а біля підніжжя, на рівнинах, - рисові плантації. Результати перевершили всі очікування - відновлені екосистеми, створені робочі місця, місцеві жителі отримали джерело заробітку, покращилася якість повітря і води, виник особливий мікроклімат, сприятливий для всього живого. В ООН тепер вивчають успішний досвід Китаю, щоб використовувати його і в інших країнах.

Місцеві фермери, наприклад, вирощують тепер тут культури, які приносять найбільший прибуток, - арахіс, кунжут і овочі, а також розводять курей породи Китайських шовкових. Їх м'ясо вважається делікатесним за свої смакові якості і підвищений вміст рідкісних амінокислот і вітамінів, а пухнасте оперення також користується підвищеним попитом на ринку. Розведення цих курей дозволило повернути вкладені урядом кошти ще на ранніх етапах проекту, а також забезпечити ґрунт добривом.

За даними Продовольчої і сільськогосподарської Організації ООН, заходи по відновленню екосистем в цій частині провінції Цзянси дозволили тільки за однієї десятиліття збільшити площу лісових масивів Китаю більш ніж на 74 млн гектарів. Проект став кроком на шляху виконання Китаєм Цілей сталого розвитку, зокрема першої (ліквідація бідності), шостий (чиста вода і санітарія), восьмий (гідна робота і економічне зростання), дванадцятої (відповідальне споживання і виробництво), а також п'ятнадцятої (збереження екосистем суші) цілей.

Лісові масиви відіграють центральну роль в процесі вуглецевого обміну між земними екосистемами і атмосферою і допомагають боротися зі зміною клімату. Три чверті всієї прісної води в світі надходить з лісових районів. Крім того, ліси перешкоджають зсувів і ерозії ґрунту. Щорічно з лиця землі зникають мільйони гектарів лісу.

Світ, 09.01.2019 12:04