Фото ілюстративне. Ізраїльська армія. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Ізраїль може почати наземне вторгнення до Лівану вже цього тижня, — WSJ

Війська спеціального призначення Ізраїлю проводять цільові рейди на півдні Лівану, де збирають розвіддані та проводять операції щодо розвідки у межах підготовки до можливого наземного вторгнення, яке може розпочатись вже цього тижня. 

Як повідомляє The Wall Street Journal, під час операцій ізраїльські військові проникають у тунелі, які належать бойовикам "Хезболли", уздовж лівано-ізраїльського кордону.

Зазначається, що подібні рейди проводилися як останніми днями, так і впродовж кількох місяців. Ці дії є частиною ширшої стратегії Єрусалиму щодо ослаблення військового потенціалу "Хезболли" на кордоні з Ліваном.

"Однак терміни наземних операцій можуть змінитися під тиском Сполучених Штатів Америки, які прагнуть запобігти великому вторгненню. Точні плани Ізраїлю залишаються невідомими, і незрозуміло, як довго ізраїльські війська будуть утримувати територію та чи буде операція являти собою серію великих рейдів", — додає видання.

Так, за словами колишнього високопоставленого ізраїльського військового Аміра Авіві, наземне вторгнення неминуче, а нинішні рейди є частиною підготовчих дій. Він наголосив, що ізраїльська армія активно готується до можливих наземних операцій, зокрема з використанням спеціальних підрозділів.

The Wall Street Journal зауважує, що в останні тижні суттєво почастішали перестрілки між ізраїльськими військовими й бойовиками ліванського угруповання "Хезболла", яке підтримує Іран. Водночас Вашингтон закликає Єрусалим утриматися від початку військової операції в Лівані та наполягає на пошуку мирного вирішення ситуації.

Нагадаємо, раніше посол Лівану у Великій Британії Рамі Мортада заявляв, що наземне вторгнення Ізраїлю до Лівану призведе до сценарію "судного дня", внаслідок якого розпочнеться повномасштабний регіональний конфлікт на декількох фронтах. Зокрема, це призведе до радикалізації нового покоління в Європі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.09.2024 13:32