Фото: Рixabay

Ізраїль погодився на тимчасове перемир'я у Газі, тепер рішення за ХАМАС, — ЗМІ

Ізраїль підтримав попередній текст угоди про припинення вогню в Секторі Гази та звільнення заручників. Тепер документ мають погодити бойовики руху ХАМАС.

За даними Associated Press, робота міжнародних посередників над тим, щоб досягти угоди про призупинення бойових дій перед початком священного для мусульман місяця Рамадан, тривала близько тижня.

Якщо угоди вдасться досягнути, то з'явиться можливість надати допомогу сотням тисяч мешканців на півночі Сектора Гази, які через бойові дії можуть зіткнутися із голодом. Документом передбачається припинення вогню на період до шести тижнів, а також звільнення ХАМАСом заручників, які вважаються вразливими, зокрема хворих, поранених, людей похилого віку та жінок.

"Наразі м’яч на полі ХАМАС, і ми продовжуємо наполягати на цьому якомога сильніше", — повідомив виданню представник адміністрації США.

Офіційні особи з Ізраїлю та ХАМАС поки що цю інформацію не коментували. Водночас високопоставлений єгипетський чиновник сказав журналістам, що посередники Єгипет і Катар, як очікується, отримають відповідь від ХАМАС вже під час переговорів у Каїрі, які заплановані на 3 березня.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року бойовики руху ХАМАС атакували Ізраїль з території Сектора Гази. Згідно з офіційними даними, у перші дні атаки бойовики вбили 1200 цивільних та солдатів і викрали близько 250 людей.

Наприкінці жовтня Армія оборони Ізраїлю розпочала наземну військову операцію у Секторі Газа, яка триває досі. Останні перемовини щодо припинення вогню були невдалими — прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу відкинув пропозицію бойовиків ХАМАС про перемир'я на чотири з половиною місяці, яке мало б завершитися виведенням ізраїльських військ.

Днями в Ізраїлі погрозили наступом на місто Рафах, що на кордоні з Єгиптом, якщо ХАМАС не звільнить заручників до Рамадану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.03.2024 01:31