Джо Байден. Джерело: Facebook

Бойовики ХАМАС запропонували мирну угоду: з'явилась реакція Байдена

У вівторок, 6 лютого, палестинське угрупування ХАМАС надало свою відповідь на запропоновану угоду про припинення вогню в Секторі Гази. Президент США Джо Байден з подивом відреагував на пропозицію бойовиків, назвавши її "дещо надмірною".

Про це повідомляє Reuters.

Високопоставлений представник ХАМАС Газі Хамад повідомив агентству, що угруповання прагне звільнити якомога більшу кількість палестинських ув'язнених в Ізраїлі.

Водночас палестинці у своїй заяві відреагували "в позитивному дусі, забезпечивши всеосяжне і повне припинення вогню, припинення агресії проти нашого народу, надання допомоги, притулку й відновлення, зняття облоги з Сектора Гази та досягнення обміну полоненими".

Реакція США та Ізраїлю

Офіс прем'єр-міністра Ізраїлю пізно ввечері 6 лютого повідомив, що деталі відповіді ХАМАСу "ретельно оцінюються офіційними особами, які беруть участь у переговорах".

Своєю чергою президент США Джо Байден хоч і визнав певні зрушення щодо угоди, але назвав реакцію бойовиків "дещо зухвалою".

"Ми не впевнені, де це відбувається. Наразі тривають переговори", — сказав Байден у Вашингтоні.

Згодом держсекретар США Ентоні Блінкен пообіцяв обговорити відповідь ХАМАСу з ізраїльськими офіційними особами під час свого візиту до країни в середу. Таку заяву він зробив на прес-конференції з прем'єр-міністром і міністром закордонних справ Катару, шейхом Мохаммедом бін Абдулрахманом Аль Тані.
"Попереду ще багато роботи, але ми продовжуємо вірити, що угода можлива і навіть необхідна", — йдеться у заяві Блінкена.

Шейх Мохаммед назвав відповідь ХАМАСу загалом "позитивною", але не надав будь-яких подробиць.

ХАМАС вимагає гарантій

Анонімний представник ХАМАС підтвердив Reuters, що вони не допустять звільнення заручників без гарантій про закінчення війни, а війська Ізраїлю покинуть Сектор Гази.

Угода про перемир'я була розроблена понад тиждень тому керівниками американської та ізраїльської розвідок на зустрічі з єгиптянами та катарцями. Вона має на меті забезпечити звільнення решти заручників, які утримуються бойовиками в Газі, в обмін на тривалу паузу в бойових діях.

Наближені до переговорів джерела повідомили, що перемир'я триватиме щонайменше 40 днів, упродовж яких ХАМАС звільнить цивільних осіб з-поміж решти заручників, яких вони утримують. Наступними етапами будуть передача солдатів і тіл заручників в обмін на звільнення ув'язнених в Ізраїлі палестинців.

Раніше в Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявили про виведення частини своїх бригад зі Сектора Гази. Це пов’язано з успішним перехопленням контролю в регіоні.

Нагадаємо, 31 грудня прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що бойові дії в Секторі Гази триватимуть ще впродовж довгих місяців. Також він зробив попередження Ірану та "Хезболлі".

Також повідомлялось, що після вбивства у Лівані заступника голови руху Салеха аль-Арурі палестинські бойовики з радикального руху ХАМАС оголосили про заморожування переговорів щодо припинення вогню з Ізраїлем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.02.2024 08:57