Джерело: скриншот з відео

Ізраїль заклав вибухівку у тайванські пейджери бойовиків "Хезболли", — Reuters

Ізраїльська спецслужба "Моссад" заклала незначну кількість вибухівки у п'ять тисяч пейджерів тайванського виробництва, які замовило ліванське угрупування "Хезболла".

Як повідомляє Reuters, це сталося за кілька місяців до вибухів у Лівані у вівторок, 17 вересня, коли було вбито дев'ятьох та поранено майже три тисячі людей, включно з бійцями угруповання "Хезболла" та послом Ірану в Бейруті Моджтабом Амані, який отримав незначні осколкові поранення. 

Зазначається, що "Хезболла", яку підтримує Тегеран, пообіцяла помститися Ізраїлю, військові якого відмовилися коментувати вибухи у Лівані. Так, високопоставлене джерело служби безпеки Лівану повідомило, що група замовила 5000 пейджерів, виготовлених тайванською компанією Gold Apollo, які, за словами кількох джерел, були доставлені в Ліван навесні.

Відомо, що бойовики "Хезболли" використовували пейджери як низькотехнологічний засіб зв’язку, який повинен був допомогти їм уникнути відстеження ізраїльськими спецслужбами. 

"Моссад вставив всередину пристрою плату, яка містить вибуховий матеріал, який отримує код. Це дуже важко виявити будь-яким способом. Навіть будь-яким пристроєм або сканером", — зауважує видання, посилаючись на власні джерела.

За даними Reuters, три тисячі пейджерів одночасно вибухнули, коли на них було надіслано кодоване повідомлення, яке активувало вибухівку.

Раніше, а саме у вівторок, 17 вересня, офіс прем'єр-міністра Лівану Наджиба Мікаті назвав інцидент "злочинною ізраїльською агресією", додавши, що це "серйозне порушення суверенітету Лівану".

Reuters повідомив, що серед загиблих двоє бійців "Хезболли", один із яких був сином члена ліванського парламенту від терористичної організації.

Нагадаємо, ввечері 1 серпня "Хезболла" випустила ракети по Ізраїлю з території Лівану. Північна частина країни перебувала під масованим ракетним обстрілом. 

Після цього Міністерство закордонних справ України закликало своїх громадян утриматися від поїздок до Лівану та Ізраїлю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.09.2024 15:06