Фото: соцмережі

Його вартість — 7 млн доларів: військові збили один з найдорожчих безпілотників РФ

Українські військові збили російський дрон "Форпост" над акваторією Чорного моря. Він є одним з найдорожчих ворожих безпілотників і коштує 7 мільйонів доларів. 

Про це в ефірі телемарафону повідомив спікер Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш.

Він наголосив, що 1 квітня окупанти вкотре намагалися завдавати ударів по об'єктах інфраструктури України. Вони, зокрема, застосовували ракети Х-59.

"Але це ще не все. Повітряні сили сьогодні відпрацювали досить хорошу ціль. Такі цілі у нас бувають не часто, але нам таки вдалося вразити один з найдорожчих ударних безпілотників типу "Форпост", — сказав Євлаш.

Військовий зазначив, що вартість такого безпілотника становить близько 7 мільйонів доларів. Ворожу ціль на Чорним морем знищила одеська зенітна ракетна бригада. За словами Євлаша, "Форпост" може нести різне бойове навантаження і протягом тривалого часу виконувати бойові завдання вздовж лінії фронту.

Євлаш зазначив, що російський дрон є аналогом Bayraktar, оскільки він досить великий, може вести розвідку та нести дві ракети або інше озброєння для знищення наземних цілей.

У чому особливість безпілотника "Форпост"

"Форпост" досить цікавий і небезпечний екземпляр, адже він здатний не тільки вести розвідку, але й підсвітлювати лазером цілі для високоточних боєприпасів. Для стеження та спостереження на дроні використовується одна електрооптична та одна інфрачервона камери, що надає можливість його цілодобового використання.

Водночас дрон може перебувати в польоті близько 18 годин та долати до 250 км, а в оновленій версії і до 350 км.

"Після модернізації на БпЛА цього типу з’явився й оновлений канал зв’язку, також заявлено про розробку підвісних контейнерів з додатковими системами, зокрема, радара для виявлення цілей на суходолі, комплексу радіотехнічної розвідки, а також ретрансляції сигналу", — зазначають військові.

Нагадаємо, у вересні 2023 року українські військові знищили ворожий дрон "Форпост" у районі острова Зміїний. Країна-агресорка зазнала чималих збитків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.04.2024 20:43