На фото: Олег Котенко. Джерело: Мінреінтеграції

Кабмін обмежив повноваження омбудсмена з питань зниклих безвісти: він подає у відставку

У вівторок, 13 вересня, на засіданні Кабінету міністрів внесено зміни до переліку повноважень Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Найближчим часом він подасть у відставку.

Про це йдеться у Telegram Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин уповноважений Олега Котенка. Зазначається, що перемовини з країною-агресором про повернення тіл, передано Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими. Діяльність пошукових груп буде у віданні Генштабу ЗСУ. Роботу з Єдиним реєстром зниклих безвісти відтепер доручено Міністерству внутрішніх справ. 

"Команда Уповноваженого Олега Котенка щиро вдячна всім державним органам, які допомагали нам ці бурхливі 500 днів нашої роботи. Без вашої злагодженої праці багато людей до цього часу ще не було б знайдено", — йдеться у повідомленні.

Окрему подяку команда Олега Котенка висловила іноземним партнерам — посольствам країн-союзників та міжнародним організаціям, зокрема, посольству Швейцарії, Центральному агентству з розшуку, Міжнародному Комітету Червоного Хреста, Міжнародному фонду "Відродження", програмі "Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)" в Україні у межах фінансової підтримки Посольства Великої Британії та Товариству Червоного Хреста в Україні. 

"Завдяки вам ми змогли забезпечити потреби десятків  фахівців – в обладнанні для пошуковців, в оргтехніці для представників, в рефрижераторах та витратних матеріалах для українських експертів та ще багато в чому", — написала команда Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти.

У відомстві наголосили, що наразі Уповноважений перебуває у відрядженні на звільнених територіях Донецької області. Після повернення він подасть заяву про відставку. 

"Втім, з дати її затвердження допомога членам сімей зниклих безвісти командою Олега Котенка буде продовжуватись вже у форматі громадської роботи. Як і раніше, кожен може звернутися до нас зі своєю проблемою. Своєю чергою ми все зробимо, щоб допомогти вам", — написали вони.

Наразі триває передача функціоналу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, до Коорштабу з питань поводження з військовополоненими, Генштабу ЗСУ та МВС. Про номери гарячих ліній цих відомств на які зможуть звернутися родини зниклих безвісти осіб буде проінформовано додатково.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України вирішив розформувати Офіс уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Його функції передадуть силовим структурам.

Раніше повідомлялось, що з 2 травня поточного року в Україні запрацював Єдиний реєстр зниклих безвісти, розроблений Міністерством внутрішніх справ спільно з уповноваженим зі зниклих безвісти й іншими відомствами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.09.2023 16:59