Фото: news.dtkt.ua

Кабмін оновив законодавство щодо трудових відносин: що зміниться

В Україні Кабінет міністрів оновив законодавство щодо трудових відносин. У документ внесли зміни до порядку розірвання трудових договорів.

Про це повідомив представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму Telegram-каналі.

За його словами, 13 жовтня уряд вніс зміни у порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавців (власників, фізосіб, які використовують працю найманих працівників) у зв'язку з виявленням невідповідності працівників займаній посаді за станом здоров'я, якщо вони мають право на дострокову пенсію за віком.

Зокрема у порядку з'явилась нова підстава: припинення держслужби у зв'язку з неможливістю виконання громадянином службових обов'язків за станом здоров'я на основі медичного висновку.

У порядку прописано механізм розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у зв'язку з виявленням невідповідності робітника займаній посаді за станом здоров'я у разі, коли на дату звільнення такій особі залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку у рамках статті 26 закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а також якщо у такого працівника є страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, що передбачено частиною першою статті 28 закону.

Нагадаємо, за прогнозом Міністерства економіки, номінальна середньомісячна зарплата українців у 2024 році зросте з 18 118 до 21 852 гривень. Експерти це пояснюють уповільненням інфляції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.10.2023 14:40