Фото ілюстративне. Джерело: depositphotos

Кабмін змінив умови надання кредитів для малого та середнього бізнесу за держпрограмами

В Україні вдосконалили процес надання фінансової державної підтримки мікро-, малому та середньому бізнесу у рамках розвитку доступних кредитів. Це рішення Кабінету міністрів, яке було прийняте 13 вересня.

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів України.

Так, український уряд підтримав запропоновані Мінфіном зміни для удосконалення процесів надання фінансової державної підтримки мікро-, малого та середнього підприємництва (ММСП), що особливо важливо в умовах повномасштабної війни. Насамперед йдеться про розвиток Державних програм "Доступні кредити 5-7-9%", "Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%", "Доступний факторинг".

Зокрема, зміни передбачають:

  • можливість зменшення процентної ставки для бізнесу шляхом поєднання державної підтримки (програм 5-7-9) з партнерськими програмами уповноважених банків;
  • удосконалення механізму надання гарантій уповноваженим банкам з боку Фонду розвитку підприємництва (ФРП);
  • впровадження умов екологічних та соціальних стандартів Світового банку під час надання кредитів сільськогосподарським підприємствам з 1 грудня 2024 року у межах програм 5-7-9.

Окрім того, рішенням уряду врегульовано виконання умов міжнародної співпраці із залучення доступного фінансування для українського підприємництва, зокрема, зі Світовим банком, Міжнародним банком реконструкції та розвитку і Міжнародною асоціацією розвитку, а також у межах домовленостей з МВФ щодо збалансування підтримки малого та середнього бізнесу з фіскальною спроможністю держави.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль раніше інформував, що український бізнес, який попри війну продовжує працювати та намагається розвиватись, у 2024 році отримає від уряду максимальну підтримку. За його словами, в країні й надалі працюватиме найсуттєвіший інструмент фінансової підтримки бізнесу — програма "Доступні кредити 5-7-9".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.09.2024 19:43