Фото: Telegram Денис Шмигаль

Шмигаль розповів, як уряд планує підтримувати бізнес у 2024 році

Український бізнес, який попри війну продовжує працювати та намагається розвиватись, у 2024 році отримає від уряду максимальну підтримку. 

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

"У 2024 році продовжимо успішні програми підтримки підприємців і запустимо нові", — написав він у Telegram.

Доступні кредити

У 2024 році в Україні й надалі працюватиме найсуттєвіший інструмент фінансової підтримки бізнесу — програма "Доступні кредити 5-7-9". Вона дозволяє використовувати бізнесу ліквідність банків за доступними відсотками. Так, у 2024 році на цю програму виділили 18 мільярдів гривень.

Мікрогранти для бізнесу

Ще одна вкрай ефективна програма — мікрогранти для бізнесу, яка має сприяти економічній активізації українців. Книжкові магазини, кав’ярні, пекарні, малі виробництва та багато іншого — завдяки грантам вдалося стимулювати створення чи розвиток понад 7000 бізнесів по всій країні. Це найкраща інвестиція в тих, хто мріє робити власну справу, хто вірить в майбутнє, навіть якщо через війну втратили роботу чи були змушені переїхати у нові міста чи країни. На надання грантів на розвиток бізнесу у 2024 році заклали 1,4 мільярда гривень.

Підтримка гуманітарного розмінування 

Розвиток підприємницької активності в Україні важко уявити без безпекової складової. На послуги та роботи з розмінування виділили два мільярди гривень. 

Підтримка індустріальних парків

Ще один важливий пріоритет — підтримка індустріальних парків. У рамках програми релокації підприємств головним викликом було знайти місце для розташування виробництв. Цей же виклик стоїть для нових виробництв. 

Кабмін створює регуляторне середовище для індустріальних парків та виділив один мільярд гривень на їх облаштування. Також виділили три мільярди на державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями в Україні. 

Компенсації вартості української сільгосптехніки

У 2024 році повертатимемось до фінансування компенсації вартості сільгосптехніки вітчизняного виробництва. Свого часу ця програма збільшила попит на українську агротехніку вдвічі. Велике виробництво аграрної продукції в Україні має спонукати до виробництва аграрної техніки теж саме тут, в Україні. Один мільярд гривень виділили на цей напрямок. 

Нагадаємо, Верховна Рада 9 листопада ухвалила в цілому закон про державний бюджет на 2024 рікЗокрема, практично 50% видатків у 2024 році підуть на оборону та безпеку України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.11.2023 20:23